آموزش سئو

تله عنکبوتی یا (Spider trap) چیست و اهمیت آن در سئو؟

آیا میدانید تله عنکبوتی یا Spider trap چیست؟ یا تابه‌حال با آن روبرو شده‌اید؟ این اصطلاح برای زمانی به کار می‌رود که یک خزنده یا ربات گوگل در یک حلقه بی‌نهایت گیر می‌کند که در آن مجبور است یک کار را به‌صورت دائمی و تکراری انجام دهد به‌نحوی‌که منابع آن را به‌شدت اشغال می‌کند. به‌عنوان‌مثال ممکن است بعد از ورود یک ربات گوگل به صفحه، به‌صورت خودکار 20 یو آر آل دیگر ساخته شود و با ورود به هرکدام، این موارد افزایش یابد؛ در چنین شرایطی میگوییم تله عنکبوتی رخ‌داده است و به دلیل تکراری بودن محتوای این صفحات، شما درگیر مشکلات سئو و گوگل پنالتی خواهید شد.

در این مقاله از سایت مهدی عراقی قصد داریم بگوییم تله عنکبوتی یا Spider trap چیست و تأثیر آن بر وب‌سایت را بگوییم.

تله عنکبوتی چیست؟

همان‌طور که میدانید، برای اینکه یک صفحه از وب‌سایت در نتایج جستجو ایندکس شود، باید خزنده‌های گوگل وارد آن شده و درنهایت پس از دیدن اطلاعات، آن را ثبت کنند. در این حین، این خزنده‌ها هر لینکی را مشاهده کنند وارد آن خواهند شد تا کار ایندکس را برایش انجام دهند و این دقیقاً همان دلیلی است که به اهمیت لینک سازی داخلی می‌افزاید.

اما از طرفی دیگر، یکسری مشکلات به دلیل کارهایی که ما انجام می‌دهیم باعث می‌شود که یک خزنده گوگل در یک حلقه بی‌نهایت گیر کند و به خاطر همین رتبه خودمان را از دست خواهیم داد؛ به این اتفاق Spider Trap یا تله عنکبوتی میگوییم.

تله عنکبوتی به حالتی اطلاق می‌شود که در آن ما به دلیل یکسری اشتباهات، سیستمی را ساخته‌ایم که در آن بی‌نهایت آدرس یو آر آل ایجاد می‌شود و با ورود به هر صفحه جدید، بازهم تعداد یو آر آل‌ها افزایش پیدا می‌کند.

حالا شاید بپرسید که خب اگر این‌طور باشد وب‌سایت‌های بزرگ همه دارای این مشکل هستند! اما اشتباه نکنید. تله عنکبوتی زمانی است که اکثر یو آر آل‌های ساخته‌شده محتواهای یکسانی را به کاربر نمایش می‌دهند و ازاین‌رو شما دچار محتوای تکراری می‌شوید که یکی از دلایل اصلی نابودی یک وب‌سایت به شمار می‌آید.

اگر وب‌سایت شما دچار Spider Trap شود، ازنظر سئو بسیار افت پیدا می‌کند زیرا هنگامی‌که گوگل وارد آن شود در یک دام می‌افتد و همین باعث می‌شود نتواند هیچ‌کدام از صفحات باارزش شمارا ایندکس نماید و درنهایت به دلیل داشتن محتوای تکراری در وب‌سایت، جریمه خواهید شد و رتبه‌تان بسیار افت می‌کند.

حتی اگر بعدازاین اتفاق، مشکل را به‌خوبی برطرف کنید و دیگر اجازه ندهید چنین چیزی برایتان رخ دهد، بازهم شما دید موتورهای جستجو نسبت به خودتان را تغییر داده‌اید که برای حل آن، راه طولانی در پیش خواهید داشت و دقیقاً مانند فردی که خیانتی انجام داده و حالا می‌خواهد آن را جبران کند، شما با به وجود آوردن این مشکل به گوگل و خزنده‌هایش خیانت کرده‌اید.

در برخی از موارد، تله عنکبوتی ممکن است به‌صورت عمدی توسط مدیر وب‌سایت ایجاد شود؛ به‌عنوان‌مثال شخصی ممکن است یک ساختار را تشکیل دهد که خزنده‌های گوگل در همان مسیری که او تعیین کرده است کار خزش را انجام دهند.

در بعضی از موارد نیز ممکن است افرادی که قصد لطمه به وب‌سایت رادارند یا آن را هک کرده‌اند، سعی کنند با انجام این کار، منابع خزش ربات‌ها را خالی کنند.

البته چنین مشکلات در آینده به لطف به وجود آمدن هوش مصنوعی و یادگیری ماشین دیگر به وجود نخواهد آمد زیرا خزنده‌ها می‌توانند دقیقاً رفتارهایی مشابه انسان نشان دهند و به آدرس‌هایی که احساس می‌کنند مشکلات در آنان وجود دارند نخواهند رفت.

تله عنکبوتی چطور اتفاق می‌افتد؟

بااینکه تله عنکبوتی به‌صورت کلی حالتی است که موتورهای جستجو در یک چرخه بی‌نهایت گیر می‌افتند، اما شکل این اتفاق می‌تواند انواع گوناگونی داشته باشد.

به‌عنوان‌مثال فرض کنید شما وب‌سایتی راه‌اندازی کرده‌اید که بعد از گرفتن یک کلمه کلیدی، کلمات مشابه آن را به شما نمایش خواهد داد و با کلیک روی هر کلمه پیشنهادشده، یکسری کلمات دیگر نمایش داده می‌شود و این موضوع تا ابد ادامه پیدا می‌کند.

این باعث می‌شود یک خزنده گوگل مسیر ابتدا و انتهایی سایت شمارا نشناسد و دقیقاً نداند که چه زمانی باید از آن خارج شود و درنهایت در دام می‌افتد.

این اتفاق برای فروشگاه‌های اینترنت که از آدرس‌دهی اصولی استفاده نمی‌کنند در بسیاری از موارد رخ می‌دهد؛ مثلاً بااینکه لینک دهی به‌صورت پارامتر به طور کامل در دنیای وب منسوخ‌شده است، برخی هنوز از آن استفاده می‌کنند. مثلاً ممکن است شما پس از ورود به یک صفحه، در آدرس آن‌یک پارامتر ببینید و بعد چیزی به آن افزوده شود و در ادامه به دلیل به وجود آمدن یک ساختار اشتباه، دچار تله عنکبوتی شود.

یک مثال خوب دیگر برای spider trap، برای زمانی است که شما وب‌سایتی راه‌اندازی می‌کنید که سعی می‌کند نسخه‌های قبلی از یک صفحه که برای روزها یا ماه‌های پیش است را نمایش دهد، ازاین‌رو در آدرس یو آر ال آن، زمان‌بندی لازم را انجام می‌دهید و موتورهای جستجو هنگام ورود به یک صفحه، مجبور می‌شوند آنان را نیز مشاهده کنند.

چطور می‌توان تله عنکبوتی را شناسایی کرد؟

طبیعتاً برای اینکه بتوانیم یک مشکل را برطرف کنیم، در مرحله اول باید آن را شناسایی کنیم و بدانیم که اصلاً وجود دارد یا نه.

بهترین و درعین‌حال راحت‌ترین راه برای شناسایی تله عنکبوتی، ورود به فایل Log وب‌سایت است؛ اگر سایت درست‌وحسابی داشته باشید، در این حال بازدیدهایی که از وب‌سایت شما می‌شود در این فایل به‌دقت ثبت‌شده و می‌توانید بازدیدهایی که از طرف ربات‌های گوگل بوده را شناسایی کنید که نام آنان با عنوان Googlebot ثبت می‌شود.

به‌صورت کلی هر وب‌سایت دارای درصدی بازدید از جانب این ربات‌ها خواهد بود و برای اینکه بفهمید تله عنکبوتی رخ‌داده یا نه کافی است بازدید آنان را زیر نظر بگیرید و اگر حالت غیرمعمول و تمام‌نشدنی از بازدیدها از صفحات مختلف دیدید، درگیر این مشکل هستید و باید برای برطرف کردنش کارهایی انجام دهید.

چطور Spider Trap را برطرف کنیم؟

همان‌طور که پیش‌تر خدمتتان عرض کردیم، تله عنکبوتی دارای انواع متفاوتی است و به دلایل گوناگونی ایجاد می‌شود، ازاین‌رو شما برای برطرف کردن آن مسیری ثابت را در پیش نخواهید داشت و ممکن است کار بسیار سخت و دشوار باشد.

در مثال اول که راجع به کلمات کلیدی پیشنهادشده بود و آنان باعث به وجود آمدن تله عنکبوتی می‌شدند، کافی است شما کلمات کلیدی پیشنهادشده را در یک ساختار مشخص قرار دهید و نهایت به کمک این ساختار، اجازه ایندکس آنان را به کمک فایل Robots.txt از خزنده‌ها بگیرید.

اما در مثال‌های بعدی، کار کمی پیچیده‌تر خواهد بود زیرا باید وارد بحث فنی وب‌سایت شویم و مشکلات آن را برطرف سازیم.

به‌عنوان‌مثال در حالتی که یک فروشگاه اینترنتی به خاطر پارامترهای مختلفی که در یو ار آل دارد درگیر مشکل می‌شود، باید ساختار لینک دهی را به‌صورت کامل تغییر دهد که اگر از سیستم‌های مدیریت محتوا استفاده نکرده باشد، قطعاً مسیر سخت و دشواری را در پیش خواهد داشت.

در زیر سه روش برایتان آورده‌ایم که به مقابله با Spider trap کمک می‌کنند:

  • ساختاربندی آدرس‌های یو آر ال و بلاک کردن قسمتی خاص با فایل txt
  • صفحاتی که ایجاد مشکل می‌کنند را یافته و در آنان برچسب nofollow را به کار بگیرید تا خزنده‌ها لینک‌های موجود در آنان را بررسی نکنند.
  • به‌صورت کامل ساختار آدرس‌دهی صفحاتتان را تغییر دهید و به‌صورت اصولی آن را مهندسی نمایید تا در آینده جلوی ایجاد این مشکل را بگیرید.

برای درک بهتر نحوه استفاده از این راه‌ها، به مثال‌هایی که پیش‌تر برایتان عرض کردیم برمی‌گردیم؛ اگر مشکل ایجادشده به خاطر زمان‌بندی‌هایی بود که انجام دادید، باید از یک تاریخ به قبل که ایجاد مشکل می‌کند را در فایل Robotx.txt بلاک کنید. مثلاً اگر از تاریخ 2021 به قبل محتوای خاصی ندارید و وارد شدن به لینک آن فقط باعث بروز مشکل می‌شود، باید این قسمت را بلاک کنید.

یا در مثال بعدی که مشکل به خاطر وجود پارامترها در یو آر آل ایجاد می‌شد، شما می‌توانید تمامی پارامترها را بلاک کنید که این امر به‌وسیله کنسول جستجوی گوگل کاملاً امکان‌پذیر خواهد بود.

توجه داشته باشید که در بین راه‌حل‌هایی که برایتان عرض کردیم، بلاک کردن یو آر آل یا پارامترها یک‌راه حل موقتی برای شما محسوب می‌شوند که اگر می‌خواهید مشکل را به‌صورت دائمی برطرف کنید، باید به‌صورت کامل یک ساختار آدرس‌دهی حرفه‌ای راه‌اندازی کنید که در آن نیازی به کارهای گفته‌شده نباشد که ممکن است کار آسانی نباشد.

بنابراین اگر هنوز وب‌سایت خودتان را راه‌اندازی نکرده‌اید، حتماً در طول طراحی آن به این موردتوجه کنید تا درگیرش نشوید؛ پیشنهاد ما این است که وب‌سایتتان را روی یکی از سیستم‌های مدیریت محتوای قدرتمند راه‌اندازی کنید تا خطر این اتفاق از بین برود.

جمع‌بندی و نتیجه گیری

به‌صورت کلی تله عنکبوتی یا spider trap یکی از بدترین اتفاقاتی است که ممکن است برای یک وب‌سایت روی دهد و درصورتی‌که به‌موقع برطرف نشود، خسارت‌های بسیاری برای وب‌سایت در پیش خواهد داشت و رتبه آن را به‌شدت کاهش می‌دهد.

به‌صورت کلی تله عنکبوتی حالتی است که در آن خزنده‌های گوگل در یک چرخه بی‌پایان از یو آر ال‌ها گیر می‌کنند و نمی‌توانند به‌سادگی از آن خارج شوند.

برطرف کردن این مشکل برای هر سئو کاری می‌تواند سخت و دشوار باشد و هر فردی که در این زمینه فعالیت می‌کند حتماً باید مهارت لازم برای برطرف کردن آن در هر شرایطی را داشته باشد.

در این مقاله از سایت مهدی عراقی سعی کردیم بگوییم تله عنکبوتی چیست و در ادامه نحوه حل آن را برایتان عرض کردیم.

نظر شما چیست؟ آیا تا به کنون با spider trap مواجه شده‌اید؟ تأثیرات آن برایتان چگونه بوده است؟ راه‌حل شما برای این مشکل چه بود؟ خیلی خوشحال می‌شویم تجربیات و سؤالاتتان را در بخش کامنت‌ها بنویسید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا