آموزش سئو

کلاکینگ (Cloaking) چیست و چرا نباید از آن استفاده کنید؟

کلاکینگ (Cloaking) یا پنهان‌کاری یک تکنیک سئو است که در آن محتوا یا اطلاعات ارائه‌شده به کاربر، با محتوایی که در اختیار ربات‌های کراولر گوگل گذاشته می‌شود، فرق می‌کند تا محتواهای سایت بهتر ایندکس شوند.

به عبارت دیگر، در کلاکینگ وب سرور طوری برنامه‌ریزی می‌شود که محتوای متفاوتی را به موتورهای جستجو نشان دهد و از این طریق، بر رتبه‌بندی سایت تأثیر بگذارد.

ممکن است موتور جستجوی گوگل برای همیشه سایت‌ها یا نویسندگان سایت‌هایی را که درگیر پنهان‌کاری هستند، از ایندکس شدن محروم کند. بنابراین، بسیار مهم است که با این تکنیک آشنا شوید و بدانید چه زیرمجموعه‌هایی دارد تا بتوانید از انجام آن‌ها خودداری کنید.

کلاکینگ چیست و از کجا شروع شد؟

وبسایت‌هایی که محتوای آن‌ها عمدتاً از عناصر گرافیکی، فیلم یا انیمیشن‌های فلش تشکیل شده است، معمولاً در نتایج جستجو ضعیف عمل می‌کنند. محتوای چند رسانه‌ای، که ممکن است توسط بسیاری از کاربران به خوبی مورد استقبال قرار گیرد، فقط توسط موتورهای جستجوی متنی قابل خواندن است.

این کمبود را می‌توان با پنهان‌کاری جبران کرد: به جای صفحه اصلی، به کراولر موتور جستجو یک توصیف متنی از محتوای تصویر و ویدیو نشان داده می‌شود. موتورهای جستجو می‌توانند به راحتی چنین محتوایی را پردازش کرده و وبسایت را بر اساس آن ایندکس کنند.

از آنجایی که در زمان‌های قدیم Googlebot نمی‌توانست جاوا اسکریپت را رندر کند، صفحات وب چند رسانه‌ای با طراحی سنگین، در رتبه‌بندی دچار مشکل می‌شدند. کلاکینگ به دلیل این شرایط ایجاد شد و موتورهای جستجو را تحت فشار قرار داد تا ضمن بهبود کراولرهای خود، اقداماتی را علیه این تکنیک غیرقانونی اجرا کنند.

اما در سال‌های گذشته، گوگل توانایی خود را در درک تصاویر و محتوای بصری برای ایندکسینگ و ارزیابی هدف جستجو بهبود بخشیده است تا از به کارگیری تکنیک‌های غیرقانونی توسط وب مسترها جلوگیری کند.

چرا نباید در سئو کلاکینگ انجام دهیم؟

در صنعت سئو، پنهان‌کاری به عنوان یک تکنیک کلاه سیاه در نظر گرفته می‌شود که غیرقانونی تلقی شده و دستورالعمل‌های گوگل را نقض می‌کند.

اگر می‌خواهید بدانید که آیا باید برای کسب رتبه بالاتر در موتورهای جستجو این کار را انجام دهید یا خیر، ما به شما توصیه می‌کنیم این کار را نکنید. وب سایت شما چندین بار با استفاده از آدرس‌های IP مختلف توسط کراولرها بررسی می‌شود.

آن‌ها از الگوریتم‌های پیچیده و سختگیرانه‌ای استفاده می‌کنند که می‌توانند به راحتی هرگونه کلاکینگ در وب سایت شما را شناسایی نمایند. توصیه می‌شود از این تکنیک (و سایر تکنیک‌های سئو کلاه سیاه) اجتناب کنید تا وب سایت شما توسط گوگل یا سایر موتورهای جستجو در لیست سیاه قرار نگیرد.

آیا کلاکینگ غیرقانونی است؟

همانطور که گفته شد، پنهان‌کاری به معنای تلاش برای فریب دادن کراولرهای گوگل و تأثیرگذاری بر رتبه‌بندی موتورهای جستجو است. این عمل غیرقانونی بوده و یک تکنیک سئو کلاه سیاه در نظر گرفته می‌شود.

چرا گوگل کلاکینگ را غیرقانونی می‌داند؟

پنهان‌کاری یک تخلف در نظر گرفته می‌شود زیرا نتایج متفاوتی را نسبت به آنچه که کاربران انتظار داشتند، در اختیار آن‌ها قرار می‌دهد. اگر یک سایت هک شود، غیرمعمول نیست که هکر از کلاکینگ به عنوان ابزاری برای مخفی نگه داشتن هک استفاده کند.

کسب و کارها از سئو برای هدایت ترافیک به سایت خود جهت افزایش درآمد و ثبت نام کاربران در سایت استفاده می‌کنند. متأسفانه، همچنین می‌توان از آن برای اهداف مخرب یا غیراخلاقی استفاده کرد. همانطور که شما سعی می‌کنید از سئو برای هدایت ترافیک به سایت خود استفاده کنید، هکرهای بدنیت نیز همین کار را می‌کنند.

بسیاری از وبسایت‌های قدیمی و نه چندان محافظت‌شده در وب وجود دارند که می‌توانند به راحتی توسط هکرهای بدنیت جمع‌آوری شوند. سپس آن‌ها از این وبسایت‌ها برای هدایت ترافیک به جایی که خودشان می‌خواهند، استفاده می‌کنند.

جریمه گوگل برای انجام کلاکینگ چیست؟

گوگل به طور مکرر الگوریتم خود را به روز می‌کند و اگر الگوریتم آن متوجه شود که شما از کلاکینگ در وب سایت خود استفاده کرده‌اید، ممکن است در لیست سیاه گوگل قرار بگیرید. سایت BMW در فوریه ۲۰۰۶ به دلیل نقض دستورالعمل‌های گوگل، در لیست سیاه قرار گرفت.

کلاکینگ چگونه انجام می‌شود؟

مدیران وبسایت‌هایی که از روش کلاه سیاه استفاده می‌کنند، معمولا دو تکنیک مختلف برای فریب موتورهای جستجو دارند:

کلاکینگ یوزر ایجنت (User Agent Cloaking)

هر وبسایتی معمولاً از طریق یک یوزر ایجنت قابل دسترسی است. نمونه‌هایی از یوزر ایجنت‌ها، مرورگرهای وب یا برنامه‌های خودکار مانند کراولرها هستند. این‌ها را می‌توان با استفاده از یک شناسه خاص، یعنی نام ایجنت شناسایی کرد. نام ایجنت، باعث می‌شود وب سرور بتواند محتوای درخواست‌شده را با استفاده از شیوه‌نامه‌های مناسب مرورگر مربوطه، تنظیم کند و در نتیجه قابلیت استفاده از وب سایت را بهبود بخشد.

بنابراین، ارائه نام ایجنت، پایه و اساس نمایش بهینه‌سازی‌شده محتوا برای هر دستگاه و مرورگری را تشکیل می‌دهد. با این حال، زمانی که اپراتورهای وبسایت مکانیسم‌های خاصی را که به نام ایجنت کراولرهای شناخته‌شده مانند Googlebot واکنش نشان می‌دهند، ادغام می‌کنند و محتوای جداگانه‌ای برای آن‌ها ارائه می‌دهند، چنین رویه‌ای تبدیل به کلاکینگ می‌شود.

کلاکینگ IP (IP Cloaking)

علاوه بر نام ایجنت، آدرس IP نیز راهی برای دسته‌بندی بازدیدکنندگان وبسایت و ارائه محتوای ویژه به آن‌ها است. این روش در زمینه هدف‌یابی جغرافیایی به منظور نمایش نسخه‌های زبانی مختلف یا پیشنهادات منطقه‌ای به بازدیدکنندگان وب‌سایت استفاده می‌شود. ارائه IP زمانی تبدیل به کلاکینگ می‌شود که اپراتور وبسایت، محتوای سفارشی را به آدرس IP استاندارد کراولر ارائه نماید. این سئوی کلاه سیاه تنها زمانی موفق خواهد بود که ربات مورد نظر همیشه از یک آدرس IP استفاده کند.

روش‌های رایج کلاکینگ کدامند؟

اکنون که معنای پنهان‌کاری را می‌دانید، نکته بعدی این است که وب مسترها چه نوع محتوایی را می‌توانند به شکلی متفاوت به کاربران و کراولرهای موتورهای جستجو نشان دهند. می‌دانیم که موتورهای جستجو یک صفحه وب را ایندکس می‌کنند و با توجه به تگ‌های متا، عناوین و سایر تکنیک‌های سئو، آن را در SERP رتبه‌بندی می‌نمایند. بنابراین با در نظر گرفتن این موضوع، مدیران وب سایت‌ها این موارد اساسی را بهینه می‌سازند.

روش‌های کلاکینگ که باید از آن‌ها دوری کنید عبارتند از:

  • متن پنهان یا نامرئی

با استفاده از این رویکرد، وب مسترها اطلاعات بیشتری به محتوا اضافه می‌کنند؛ از جمله به‌کارگیری بیش از حد کلمات کلیدی و بازنویسی محتوا به‌گونه‌ای که برای کاربران نامرئی یا پنهان باشد. برای انجام این کار، مدیر وب سایت این اطلاعات را به رنگ پس‌زمینه که برای چشم انسان قابل مشاهده نیست، به صفحه وبسایت اضافه می‌کند.

  • وبسایت‌های مبتنی بر فلش

همانطور که می‌دانید، استفاده از فلش طبق دستورالعمل‌های سئو توصیه نمی‌شود. اما وب‌سایت‌های زیادی هستند که فقط از فلش ​​داخلی استفاده می‌کنند یا به فلاش‌های زیادی نیاز دارند و نمی‌توانند از آن اجتناب کنند. بنابراین به جای بازسازی وبسایت‌ها و بازنویسی همه چیز توسط HTML، صفحات وب غنی از محتوا ایجاد می‌کنند و آن‌ها را در اختیار کراولرهای موتورهای جستجو قرار می‌دهند، در حالی که صفحات فلش را در اختیار بازدیدکنندگان می‌گذارند.

  • کلاکینگ در ایمیل

در توزیع ایمیل، پنهان‌کاری عمل پوشاندن نام و آدرس فرستنده است به طوری که گیرنده نداند چه کسی ایمیل را ارسال کرده است.

  • وبسایت‌های پر از HTML

طبق اصول سئوی خوب، «نسبت TEXT به HTML» باید تا حد امکان بالا باشد. به عبارت دیگر، صفحه وب شما باید متن (محتوا) بیشتری در مقایسه با تگ‌های HTML داشته باشد. اگر کسی مقاله یا پست‌های کوتاه بنویسد، نسبت TEXT او به HTML بسیار پایین خواهد بود. برای جلوگیری از طراحی مجدد وبسایت، افراد کلاکینگ را برای رعایت دستورالعمل‌های سئو انتخاب می‌کنند که یک کار اشتباه است.

  • وبسایت‌های گالری تصاویر

وبسایت‌های گالری تصاویر بیشتر از محتوای واقعی، در صفحات خود از تصاویر استفاده می‌کنند و تصاویر توسط کراولرها اسکن نمی‌شوند. بنابراین، وب مسترها فکر می‌کنند که پنهان‌کاری می‌تواند به آن‌ها کمک کند تا هنگام جستجوی کلمات کلیدی مرتبط در جایگاه برتر نشان داده شوند.

در چه شرایطی نشان دادن محتوای متفاوت به کاربران مجاز است؟

چندین روش وجود دارند که مجاز هستند و با استفاده از آن‌ها می‌توان محتوا یا اطلاعات متفاوتی را به کاربران مختلف ارائه داد. برخی از روش‌های ارائه محتوا که قبلا توسط گوگل کلاکینگ خطاب می‌شدند اما اکنون مجاز هستند، عبارتند از:

  • جغرافیا موقعیت مکانی

اجازه دهید مثالی از خود گوگل بزنیم. وقتی Google.com را از خارج از ایران باز می‌کنید، صفحه‌ای متفاوت از آن چیزی که دیگران در ایران می‌بینند، خواهید دید. در واقع گوگل کاربر را بر اساس موقعیت جغرافیایی او، به صفحه دیگری هدایت می‌کند. به عنوان مثال، اگر کاربری google.com را از مرورگر خود باز کند، به google.co.in هدایت می‌شود. این کلاکینگ به شمار نمی‌رود. این کار برای ارائه یک تجربه بهتر به کاربران انجام می‌گردد و همه وب مسترها می‌توانند از آن استفاده کنند.

  • بازنویسی URL

این عمل شامل حذف پارامترهای غیرضروری (مانند ?، = و &) از URL یا آدرس وب و بازنویسی آن است تا سایت از لحاظ سئو بهینه‌سازی شود. نکته کلیدی در اینجا این است که شما محتوای اصلی را تغییر نمی‌دهید.

چه چیزی کلاکینگ محسوب نمی‌شود؟

بسیاری از وبسایت‌ها محتوای متفاوتی را به کاربران مختلف نشان می‌دهند. آن‌ها ممکن است محتوا را بر اساس مکان، بخش‌بندی مخاطب جهت اجرای تبلیغات شخصی‌سازی‌شده، زمان روز، تاریخچه فعالیت‌های کاربر و عوامل مختلف دیگر تغییر دهند. گوگل این رفتار را کلاکینگ نمی‌داند. درک این نکته مهم است که Cloaking، تلاشی عمدی برای فریب دادن موتورهای جستجو می‌باشد. شخصی‌سازی محتوا معمولا فریبنده نیست و تقریباً هر سایت معروف و موفقی تا حدی این کار را انجام می‌دهد.

جمع‌بندی و نتیجه گیری

گوگل و سایر موتورهای جستجو در سال ۲۰۲۲ در برابر وب اسپم یا روش‌های غیرقانونی سئو، از همیشه سختگیرانه‌تر عمل می‌کنند. آن‌ها همچنین در صورت نقض دستورالعمل‌ها، Trust Score برخی نهادهای وب را کاهش می‌دهند؛ و همه ما می‌دانیم که به دست آوردن مجدد این امتیاز آسان نیست. بنابراین، بر اساس تمامی مباحثی که در این مقاله مطرح شد، می‌توان نتیجه‌گیری کرد که کلاکینگ بیشتر از آنکه فایده داشته باشد، با ضرر و زیان همراه خواهد بود.

نوشته های مشابه

‫2 دیدگاه ها

  1. اخه چرا باید از تکنیک های سئو کلاه سیاه استفاده کنید وقتی میدونید خیلی زود سایت از نتایج گوگل حذف میشه؟

    1. سئو کلاه سیاه و ترفند هاش هم بالاخره یک نوع روش فعالیت هست که گاها افراد دوست دارند سریعتر به نتیجه برسند از این روش استفاده می‌کنند.
      موفق و پر ترافیک باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا