آموزش سئو

گوگل لایت هاوس (Google Lighthouse) چیست؟

گوگل لایت هاوس چیست؟ آیا تابه‌حال از آن استفاده کرده‌اید؟ تمامی افراد می‌دانند که تنها راه رسیدن به رتبه‌های نخست گوگل و کسب درآمدهای رؤیایی که همیشه آرزویش را داشتند از طریق تلاش‌های بسیار روی سئو و درنهایت بهینه‌سازی کامل وب‌سایت برای کاربران امکان‌پذیر است؛ اما چطور بفهمیم کدام بخش وب‌سایت به بهینه‌سازی نیاز دارد؟ گوگل لایت هاوس گوگل طراحی‌شده است تا به شما کمک کند تمامی نقاط ضعف وب‌سایت را برطرف کرده و برای کاربران تجربه‌ای لذت‌بخش بسازید و از این طریق قدرت سئو خودتان را بسیار بالا ببرید.

در این مقاله از سایت مهدی عراقی قصد داریم بگوییم گوگل لایت هاوس چیست و در ادامه نحوه استفاده از آن را برایتان شرح دهیم.

گوگل لایت هاوس چیست؟

گوگل لایت هاوس یک ابزار رایگان از این شرکت بزرگ است که به شما امکان بررسی کامل وب‌سایت و اطلاع از نقاط ضعف آن می‌دهد. به کمک اطلاعاتی که این ابزار به کمک گزارش‌هایش در اختیارتان می‌گذارد شما می‌توانید تجربه‌ای که افراد مختلف در آن دارند را درک کنید و از این طریق درزمینهٔ بهبود عملکرد خودتان کارهایی را انجام دهید.

همان‌طور که میدانید گوگل روزبه‌روز در حال تقویت و افزایش دادن تعداد سیگنال‌های رتبه‌بندی مرتبط باتجربه کاربران است و درصورتی‌که وب‌سایت شما در این زمینه ضعیف عمل کند، رتبه شمارا به‌شدت کاهش خواهد داد.

به‌عنوان‌مثال یکی از فاکتورهایی که اهمیت آن هرروزه در حال افزایش است، سرعت وب‌سایت است؛ به دلیل اینکه کاربران موتورهای جستجو دیگر صبوری گذشته را ندارند، درصورتی‌که وب‌سایت شما نتواند آنان را در زمان کوتاهی به نتیجه دلخواهشان برساند، الگوریتم‌های گوگل با شما مقابله خواهند کرد.

همین موضوع باعث شده این موتور جستجو در ابزار گوگل لایت هاوس بخش ویژه‌ای را به فاکتور سرعت و عوامل مرتبط با آن اختصاص دهد که شما در این بخش می‌توانید توصیه‌هایی کاملاً کاربردی برای بهینه‌سازی سرعت سایت خودتان را ببینید.

ازآنجایی‌که لایت هاوس یکی از ابزارهای خود گوگل است و شما نیز می‌خواهید در آن رتبه بگیرید، استفاده از آن باعث می‌شود که وب‌سایتتان را دقیقاً همان‌طوری ببینید که خزنده‌های این موتور جستجو می‌بینند؛ به‌عنوان‌مثال اگر گوگل لایت هاوس بگوید که درزمینهٔ سرعت یا … ایرادی دارید، به معنای آن است که خزنده‌ها هم همین نظر رادارند و هرچه در آن نمره بالاتری بگیرید در نتایج نیز رتبه‌های بهتری خواهید گرفت.

اگر تابه‌حال با ابزارهای سئو و بهینه‌سازی سایت کارکرده باشید، حتماً میدانید که اکثراً آنان به یکسری توضیحات کوتاه می‌پردازند که امکان عملی کردنشان وجود ندارد و به همین دلیل در بسیاری از مواقع شما از کار، بر روی این موضوع ناامید خواهید شد؛ اما گزارش‌هایی که از گوگل لایت هاوس می‌گیرید کاملاً کاربردی و عملی است و اگر مقداری راجع به وب‌سایت‌ها و نحوه کارکرده‌شان اطلاعات داشته باشید، به‌سادگی می‌توانید آنان را اجرا کنید.

تنها چند کلیک ساده کافی است تا شما به اطلاعات فوق‌العاده‌ای راجع به عملکرد یک صفحه دسترسی داشته باشید و این موضوع سبب می‌شود که در محتواها و خصوصاً محتواهای بنیادی، توانایی اعمال تغییرات فوق‌العاده‌ای داشته باشید که به‌مرورزمان قدرت رقابت شمارا افزایش می‌دهند.

الگوریتم‌هایی که گوگل لایت هاوس استفاده و آماری که در اختیار شما قرار می‌دهد، بر اساس تجربیات واقعی است که دیگران کاربران این موتور جستجو در برهه‌های زمانی مختلف به دست آورده‌اند و ازآنجایی‌که در آن روزانه میلیاردها جستجو انجام می‌شود، قطعاً آماری که به شما ارائه می‌دهد دقیق خواهد بود.

گوگل لایت هاوس کدام معیارها را بررسی می‌کند؟

هر گزارش لایت هاوس دارای پنج دسته‌بندی مختلف است که در هر بخش، اطلاعات گوناگونی درج می‌شود؛ کارایی، دسترسی‌پذیری، بهترین راهکارها، سئو و progressive web app شامل گزارش‌های این ابزار می‌شوند.

گوگل به‌طور رسمی تأیید کرده که سرعت بارگیری یک وب‌سایت در موبایل یا معیارهایی مانند این در الگوریتم‌هایش نقش به سزایی دارند و ازاین‌رو، شما هنگام استفاده از این ابزار می‌توانید این اطمینان را داشته باشید که هر چیزی که نیاز به بهبود دارد را متوجه خواهید شد.

گوگل لایت هاوس در هر گزارش یک امتیاز بین 1 تا 100 به‌به شما ارائه می‌دهد که هرچه این عدد بالاتر باشد نشان‌دهنده کارایی بهتر آن خواهد بود. این سیستم باعث می‌شود که شما مناطقی که نیاز به بهینه‌سازی بیشتری دارند را پیدا کنید و درنهایت با تمرکز بر رویشان، سایت خودتان را بهبود دهید.

به‌عنوان‌مثال در بخش تحلیل سرعت، شما تمامی مواردی که باعث شده‌اند سرعت سایتتان کند یا سریع باشد را خواهید دید و اگر روی هرکدام کلیک کنید، یکسری راه‌کارهای عملی مشاهده می‌کنید که با اجرایی کردنشان بسیار پیشرفت خواهید کرد.

معیارهایی که در این بخش وجود دارند به شما یکسری ایده‌های عالی ارائه می‌کنند که چگونه می‌توانید صفحات سریعی داشته باشید و این موضوع را در تلفن‌های همراه و دسکتاپ بهبود دهید.

به‌عنوان‌مثال بسیاری از افراد حتی خودشان نیز نمی‌دانند که چرا برخی یا تمامی صفحات وب‌سایتشان با کندی سرعت مواجه شده‌اند؛ در چنین شرایطی کافی است آدرس آن را در گوگل لایت هاوس وارد کنند تا با تجزیه‌وتحلیل، مشکلات را به آنان گزارش نماید. مثلاً ممکن است دلیل این کندی، وجود یک‌تکه کد قدیمی در بخش فوتر وب‌سایت باشد.

درواقع در بخش تحلیل سرعت، گوگل صرفاً سرعت بارگذاری یک وب‌سایت را مدنظر نمی‌دهد بلکه مدت‌زمانی که طول می‌کشد تا کاربر بتواند با آن تعامل داشته باشد نیز تحت نظر خواهد داد؛ به‌عنوان‌مثال سایت‌های بسیاری هستند که در زمان کوتاهی بارگذاری می‌شوند اما به دلیل استفاده از یکسری کدها، بخش‌های مختلف آن چند ثانیه بعد قابل‌نمایش هستند که عملاً این موضوع قدرت تعامل را در شما می‌گیرد.

برای پی بردن به اهمیت سرعت وب‌سایت، توجه شمارا به آمار زیر جلب می‌کنیم:

  • 46 درصد مردم میگویند که منتظر ماندن برای بارگذاری شدن وب‌سایت‌ها از خسته‌کننده‌ترین تجربیاتی است که هنگام کار را موبایلشان به دست می‌آورند
  • به‌صورت میانگین صفحات لندینگ پیج 15 ثانیه برای لود کامل به زمان نیاز دارند
  • به‌طور متوسط، 70 درصد مردم زمان بیشتری را در وب‌سایت‌هایی که سریع بوده و در کمتر از 5 ثانیه باز می‌شوند سپری می‌کنند
  • بابت هر 100 میلی‌ثانیه در تأخیر بارگذاری وب‌سایت، نرخ تبدیل شما می‌تواند تا 7 درصد کاهش پیدا کند

این معیارها دارای بیشترین اهمیت ازنظر تجربه کاربری هستند و این امکان را به شما می‌دهند تا از کیفیت یک صفحه وب آگاه شوید و در راستای رفع نواقص آن تلاش کنید.

گوگل لایت هاوس چطور کار می‌کند؟

طبیعتاً بارگذاری سریع وب‌سایت در تلفن‌های همراه و سایر دیوایس ها برای هر مدیری جذاب و لذت‌بخش است و بابت این موضوع احساس خوبی به دست می‌آورد.

اما همان‌طور که میدانید انسان‌ها موجودات بسیار متفاوتی هستند و شما نمی‌توانید با چند بار تست کردن یک وب‌سایت از یک‌راه مشخص، مطمئن شوید که سایر افراد نیز احساس مشابه شما دارند.

بنابراین گوگل در ابزار گوگل لایت هاوس به بخش‌های بسیار زیادی برای بررسی تجربه کاربران مختلف طراحی کرده است که در این زمینه به‌شدت می‌تواند به شما کمک کند.

گوگل می‌داند که امروزه اکثر افرادی که به جستجو می‌پردازند از تلفن‌های همراه استفاده می‌کنند؛ از طرفی دیگر، همهٔ افراد به اینترنت‌های پرسرعتی مانند 4g یا 5g دسترسی ندارند و ممکن است افرادی که از اینترنت‌هایی با سرعت‌های پایین‌تر استفاده می‌کنند تجربه مناسبی به دست نیاورند. ازاین‌رو در گوگل لایت هاوس، سیستمی طراحی‌شده است تا از طریق سرعت‌های اینترنت مختلف وب‌سایت شمارا بررسی کند و نتایج ارائه‌شده توسط آن (برخلاف سایر ابزارها) تک‌بعدی نخواهد بود.

گزارش گوگل لایت هاوس شامل چه بخش هایی است؟

به‌صورت کلی گوگل لایت هاوس طراحی‌شده است تا یک دید کلی راجع به نواقص وب‌سایت شما ارائه دهد و بدون شک اگر از توصیه‌های آن بهره بگیرید، پس از مدتی تأثیراتش را در رتبه وب‌سایت خودتان خواهید دید.

در زیر یک بررسی خلاصه راجع به بخش‌های اصلی که این ابزار بررسی می‌کند را می­بینیم:

1 – عملکرد

به‌صورت کلی در این بخش شما شاهد اطلاعات مفیدی راجع به‌سرعت بارگذاری سرعت وب‌سایت خودتان خواهید بود و گوگل توصیه‌هایی برای افزایش سرعت بارگذاری و بهبود تجربه کاربری در اختیارتان خواهد گذاشت.

2 – قابلیت دسترسی

در این بخش به میزان دسترسی‌پذیری وب‌سایت شما برای افراد مختلف پرداخته می‌شود. مثلاً اینکه آیا سایز فونت برای افراد دارای ضعیفی چشم مناسب است یا نه و …

3 – اقدامات کمک‌کننده

در این بخش گوگل لایت هاوس، شما بررسی‌های امنیتی که بر روی وب‌سایتتان انجام‌شده است را خواهید دید. اینکه وب‌سایت شما بر اساس استانداردهای امنیتی روز طراحی‌شده است یا از پروتکل‌هایی مانند ssl یا TLS استفاده می‌کند و …، همگی در این بخش موجود خواهند بود.

4 – سئو صفحات

این قسمت از گزارش درواقع برای کسانی که قصد داند رتبه‌های بهتری در موتورهای جستجو به دست آورند دارای اهمیت بسیاری است؛ در بخش تحلیل سئو، شما متوجه می‌شوید که وب‌سایتتان تا چه حدی برای موتورهای جستجو جذاب است و به کمک اطلاعات قرارگرفته در آن متوجه می‌شوید که شانستان برای رتبه گرفتن چقدر خواهد بود.

5 – Progressive Web App

گوگل لایت هاوس در این قسمت به بررسی عملکرد کلی وب‌سایت شما خواهد پرداخت تا ببینید که آیا انتظاراتی که از یک وب اپلیکیشن می‌رود را برآورده می‌کند یا نه. مثلاً اینکه محتواهای سایت همگی دارای نظم هستند و به‌درستی نمایش داده می‌شوند یا برخی امکانات آن به‌صورت آفلاین در دسترس‌اند یا خیر، همگی در این بخش وجود دارند.

چطور از گوگل لایت هاوس استفاده کنیم؟

بااینکه اطلاعات ارائه‌شده توسط این ابزار رنگ و بوی کاملاً فنی به خودشان می‌گیرند، اما شما برای استفاده از آن نیازی به دانش فنی زیادی نخواهید داشت و برای دسترسی به آن نیز صرفاً چند کلیک کافی است.

در زیر، راه­های مختلف برای استفاده از این ابزار فوق‌العاده را برایتان آورده‌ایم؛ یکی از طریق بخش ابزارهای توسعه‌دهنده و یکی به کمک افزونه گوگل کروم.

برای دانلود افزونه گوگل کروم گوگل لایت هاوس روی این لینک کلیک کنید!

گوگل لایت هاوس در بخش ابزارهای توسعه‌دهنده

  1. برای تحلیل یک صفحه به این روش، ابتدا آن را در مرورگر گوگل کروم بازکنید
  2. به کمک کلید f12 یا کلیدهای ترکیبی Ctrl+Shift+J بخش ابزارهای توسعه را بازکنید
  3. در نوار بالای صفحه، روی علامت دو فلش به سمت راست کلیک کنید
  4. در منوی بازشده، روی Lighthouse کلیک کنید
  5. تعیین کنید که گزارش موردنظرتان در تلفن همراه باشد یا دسکتاپ
  6. درنهایت روی تهیه گزارش یا «Generate Report» کلیک کنید

استفاده از گوگل لایت هاوس به کمک افزونه گوگل کروم

  1. وارد بخش افزودن افزونه­های گوگل کروم شوید
  2. در نوار جستجو عبارت Lighthouse را وارد کنید
  3. روی دکمه add to Chrome کلیک کنید
  4. پس از نصب افزونه، روی علامت پازل از بالا سمت راست مرورگر کلیک کنید
  5. علامت لایت هاوس را انتخاب کنید
  6. روی Generate Report بزنید
  7. درنهایت صفحه‌ای با اطلاعات گزارش شما بازخواهد شد.

جمع‌بندی و نتیجه گیری

به‌صورت کلی گوگل لایت هاوس ابزاری فوق‌العاده برای دارندگان وب‌سایتی است که می‌خواهند دائماً سئو فنی و تجربه کاربران خودشان را بهبود دهند و درنهایت از این طریق رتبه‌های بهتری را در موتورهای جستجو به دست آورند. ازآنجایی‌که این ابزار توسط خود گوگل توسعه داده‌شده است، گزارش‌های ارائه‌شده‌اش نیز بسیار باکیفیت هستند و به شما کمک می‌کنند تا نقاط ضعف وب‌سایت خودتان را شناسایی کنید و در برای رفع کردن آنان قدم‌هایی بردارید.

در این مقاله از سایت مهدی عراقی سعی کردیم بگوییم گوگل لایت هاوس چیست و در ادامه نحوه استفاده از آن را برایتان شرح دادیم.

نظر شما چیست؟ آیا تا به کنون از گوگل لایت هاوس استفاده کرده‌اید؟ تأثیر آن برایتان چه بوده است؟ خیلی خوشحال می‌شویم نظراتتان را در بخش کامنت‌ها بنویسید.

منبع
developers.google.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا