آموزش سئو

دابلین کور (Dublin Core) چیست و تاثیرات آن در سئو؟

دوبلین کور یا Dublin Core چیست؟ آیا تابه‌حال از آنان استفاده کرده‌اید؟ از ابتدای کار موتورهای جستجو، آنان به دنبال این بودند که بتوانند به هر نحوی که ممکن است درک بهتری از محتواهای وب‌سایت‌ها داشته باشند و از این طریق نتایج دقیق‌تری را به کاربران نمایش دهند.

ازاین‌رو روش‌های مختلفی را برای حل این مشکل ارائه کردند که یکی از این راه‌ها دابلین کور است؛ به‌صورت کلی دابلین کور فهرستی از جزییاتی کلی راجع به محتواها ایجاد می‌کند که به شناسایی راحت آنان کمک می‌کند و درنهایت در موتورهای جستجو نمایش می‌دهد.

در این مقاله از سایت مهدی عراقی قصد داریم بگوییم دابلین کور چیست و در ادامه نحوه استفاده از آن را برایتان بیان می‌کنیم.

دابلین کور چیست؟

همان‌طور که میدانید به‌صورت روزانه صدها هزار صفحه وب جدید ایجاد می‌شود که موتورهای جستجو باید آنان را ایندکس کرده و در مواقع نیاز به کاربرانشان نمایش دهند؛ تعداد بالای این صفحه‌ها سبب می‌شود که عملاً ایندکس توسط انسان غیرممکن باشد و همین موضوع سبب شده تا موتورهای جستجو یکسری ربات‌ها را برای انجام سریع و بی‌دردسر این کار به وجود آورند.

اما آیا یک ربات می‌تواند به‌صورت دقیق و ساده موضوع یک صفحه را تعیین کند و آنان را نمایش دهد؟ مطمئناً نه.

همواره از شروع کار موتورهای جستجو، یکی از اصلی‌ترین اهداف آنان تعیین دقیق موضوع یک وب‌سایت بوده و خواسته‌اند تا بخش‌های مختلف آن را بهتر درک کنند و در این‌رو، نتایج دقیق‌تری را به کاربران نمایش دهند.

همین موضوع سبب شد تا در سال 1995 چیزی به نام دابلین کور به وجود بیاید؛ به‌صورت کلی، دابلین کور سعی می‌کند تا با ارائه یک سیستم خودکار دیجیتالی، اطلاعات کلی و جزئی صفحات وب‌سایت را در یک فهرست جمع‌آوری کند تا موتورهای جستجو با نگاه به آنان، یکسری اطلاعات مهم به دست آورده در نتایج لحاظ کنند.

استفاده از دابلین کور سبب می‌شود تا هنگام ورود خزنده‌های گوگل به وب‌سایت ما و ایندکس صفحات آن، درک بسیار بهتری از آنان داشته باشند؛ به‌عنوان‌مثال می‌توانند بفهمند که این صفحه برای فروش یک محصول است یا صرفاً یک مقاله آموزشی است و این موضوع را به‌صورت دقیق در نتایج نمایش می‌دهند. به‌عنوان‌مثال، هنگامی‌که صفحه یک کالا را در نتایج جستجو کنید، بلافاصله قیمت آن را در زیر می‌بینید اما اگر آن‌یک مقاله آموزشی باشد، چنین چیزی وجود نخواهد داشت.

از طرفی دیگر، به کمک دابلین کور شما می‌توانید انواع منابعی که در صفحات وب قرار داده‌اید را به‌صورت دقیق توصیف کنید؛ به‌عنوان‌مثال می‌توانید بگویید که این بخش وب‌سایت مربوط به ویدیو است یا عکس و یا کلیت این صفحه به‌صورت پی‌دی‌اف، کتاب، آثار هنری یا … است.

این سیستم از زمانی که وجود آمده تأثیرات زیادی در نتایج جستجو داشته و گوگل دائماً از آن استفاده می‌کند؛ به کمک فهرستی که به کمک دابلین کور به وجود می‌آید، خزنده‌های گوگل هنگام تلاش برای ایندکس یک صفحه کافی است به این فهرست مراجعه کنند و اطلاعات موردنیاز خودشان همانند موضوع صفحه را به دست آورند.

اطلاعات این ابزار نیز توسط اطلاعات متا که در صفحه قرار می‌دهید گرفته می‌شود که به‌سادگی قابل پیاده‌سازی هستند؛ به‌عنوان‌مثال شما می‌توانید یک تگ تعیین کنید که زمان انتشار مقاله را نمایش می‌دهد.

نکته مهمی که وجود دارد این است که دابلین کورها ابتدا برای دسته‌بندی موضوعات کتاب‌ها برای دسترسی ساده‌تر به آنان اختراع شد و بعدها وارد دنیای وب گردید؛ چیزی که بیش‌تر از همه باعث می‌شد که نیاز به استفاده از این مفهوم در وب بالا رود، ضعف الگوریتم‌های موتورهای جستجو در آن زمان برای تحلیل دقیق محتوای وب‌سایت‌ها و تعیین موضوع بود که به‌مرورزمان با بهبود یافتن این ضعف، شدت تأثیر دابلین کورها و نیاز به استفاده‌شان نیز کاهش یافت.

دابلین کور چند نوع دارد؟

حالا که فهمیدیم دابلین کور چیست، نوبت آن است که بگوییم انواع آن کدام است تا از این طریق بتوانید مواردی را که برای شما مناسب هستند را انتخاب کرده و به کار ببرید. به کمک هرکدام از موارد زیر، شما می‌توانید هر بخش از محتوای صفحه را به‌صورت جداگانه به ربات‌های خزنده معرفی کنید. به‌صورت کلی این متا دیتاها شامل موارد زیر می‌شوند:

  • نویسنده مقاله (تعیین می‌کند چه کسی محتویات صفحه موردنظر را نوشته است)
  • موضوع مقاله (اینکه صفحه موردنظر راجع به چه چیزی است؛ آیا برای فروش یک محصول است یا …)
  • عنوان مقاله عنوان اصلی صفحه موردنظر را تعیین می‌کند که معمولاً همان محتویات تگ Title را در آن قرار می‌دهند
  • ناشر مقاله (چه کسی و با چه نامی این مقاله را انتشار داده است)
  • توضیحات مقاله (توضیحاتی کوتاه راجع به صفحه به موتورهای جستجو ارائه می‌دهد که در نتایج نمایش داده می‌شوند. همان تگ متا دیسکریپشن)
  • تاریخ انتشار (در این تگ زمان انتشار یک صفحه یا زمان به‌روزرسانی‌اش نمایش داده می‌شود)
  • کمک‌کننده (افرادی که در ویرایش این موضوع دخالت داشته‌اند. این تگ در سایت­هایی مانند ویکی‌پدیا به‌شدت کاربرد دارد)
  • شناسه مقاله (چیزی که برای شناسایی یک موضوع استفاده می‌شود. مثلاً کلمه Product برای صفحات محصولات)
  • نوع (در این تگ صفحه می‌کنید که صفحه در کدام نوع محتوا قرار دارد. مثلاً فیلم، عکس، متن و …)
  • فرمت (قالب کلی صفحه در این تگ مشخص می‌شود)
  • ارتباط (در این تگ تعیین می‌شود که این موضوع با چه موضوعات دیگری مرتبط است)
  • زبان (تعیین می‌کنید که صفحه با چه زبانی نوشته‌شده است)
  • حقوق (در این بخش اطلاعات حقوقی صفحه قرار می‌گیرد. مثلاً برای فیلم‌ها یا عکس‌ها کپی‌رایت ثبت‌شده یا خیر)
  • پوشش (تعیین می‌کند که این موضوع در دنیای واقعی در کجا قرار دارد)

موارد بالا دابلین کورهای اصلی و کلاسیک هستند که از زمان اختراع آن در حال استفاده هستند و هنوز هم تأثیرات زیادی در نتایج جستجو دارند و به موتورهای جستجو برای درک بهتر محتوای صفحات وب کمک می‌کنند.

اگر بخواهیم متا تگ‌های دابلین کور را دسته‌بندی کنیم آنان را در دودسته قرار می‌دهیم؛ یکی تگ‌های ساده‌ای که یکسری اطلاعات کوتاه را به موتورهای جستجو ارائه می‌کنند و یکسری توصیفی که دارای اطلاعات بیشتری هستند و در درک یک موضوع بسیار به کاربران کمک می‌کنند. به‌عنوان‌مثال تگ متا دیسکریپشن در این بخش قرار می‌گیرد.

نکته مهمی که وجود دارد این است که لزوماً نیازی نیست شما از تمامی این تگ‌ها استفاده کنید بلکه باید تعدادی از آنان که برای موضوع کاری وب‌سایت شما مناسب و مفید هستند را انتخاب کنید و سعی در پیاده‌سازی‌شان داشته باشید؛ بسیاری از تگ‌های بالا ممکن است برای اکثر وب‌سایت‌ها کاربری نباشند اما یکسری از آنان باید در هر وب‌سایتی مورداستفاده قرار گیرد. مثلاً متا تگ دیسکریپشن و تایتل.

تأثیر دابلین کور در سئو چیست؟

طبیعتاً هر فردی که برای اولین بار با دابلین کور آشنا شده باشد این سؤال را می‌پرسد که آیا استفاده از آنان روی نتایج جستجو اثرگذار است یا نه؟

به‌صورت کلی تا به کنون هیچ‌کدام از موتورهای جستجو اعلام نکرده‌اند که استفاده از دابلین کورها روی سئو اثر دارند یا نه؛ شاید در ابتدای راه‌یابی این مفهوم از دنیای کتاب‌ها به وب، به دلیل اینکه این موتورها در تعیین دقیق موضوعات ضعف داشتند، استفاده از دابلین کور می‌توانست رتبه را بهبود دهد، اما امروزه به دلیل پیشرفته شدن الگوریتم‌ها گوگل و قدرت فوق‌العاده خزنده‌های آن در تحلیل محتوای یک صفحه، عملاً دابلین کورها هیچ تأثیری روی سئو ندارند و حتی در صورت استفاده نکردن از آنان نیز بعید است به مشکلی بخورید؛ اما بااین‌حال، چند مورد از آنان مانند کپی‌رایت و متا دیسکریپشن، باعث می‌شود که ما هنوز از آنان استفاده کنیم.

البته موتور جستجوی بینگ اعلام کرده که هنوز هم از دابلین کورها استفاده می‌کند تا موضوع و محتوای یک وب‌سایت را درک کند و اگر می‌خواهید در آن رتبه بگیرید، استفاده از این عامل ضروری خواهد بود.

از طرفی دیگر، راه‌های بهتری برای توصیف محتوای یک وب‌سایت به وجود آمده است که می‌توان به اسکیما اشاره کرد؛ اسکیما شباهت‌هایی به دابلین کور دارد اما بسیار دقیق‌تر و کاربردی‌تر است. مثلاً ستاره‌هایی که در نتایج روی برخی صفحات می‌بینید، ناشی از استفاده اسکیما است.

همان‌طور که میدانید موتورهای جستجو بیش از 200 برگ خرید برای رتبه‌بندی وب‌سایت‌ها دارند و درصورتی‌که شما بر اساس آنان فعالیت کنید، رتبه بهتری می‌گیرید؛ اما دابلین کور در این فاکتورها قرار ندارد بنابراین مستقیماً روی رتبه شما در نتایج جستجو اثرگذار نیست.

اما آیا استفاده از این متا تگ‌ها هیچ تأثیری برای ما نخواهند داشت؟

همان‌طور که پیش‌تر برایتان عرض کردیم، استفاده از دابلین کور باعث می‌شود که خزنده‌های گوگل درک بهتری از محتوای وب‌سایت شما داشته باشند؛ حالا شاید استفاده از آنان روی رتبه شما مسقیما اثر نگذارد، اما باعث می‌شود صفحاتتان با جزئیات بیشتری در نتایج نمایش داده شوند و درنهایت مخاطبانی را جذب کنید که بیشتر به شما نیاز دارند.

همین باعث می‌شود که مرور زمان ترافیک بیشتری به دست آورید و حتی به‌صورت غیرمستقیم، رتبه‌های بالاتری نیز بگیرید.

جمع‌بندی و نتیجه گیری

به‌صورت کلی دابلین کور شامل یک لیست دیجیتالی است که در آن یکسری اطلاعات کلی و جزئی راجع به صفحات به موتورهای جستجو ارائه می‌کند و خزنده‌های گوگل می‌توانند با نگاه به آنان، محتوای یک صفحه را به‌صورت دقیق درک کنند و نتایج بهتری را به افراد نمایش دهند. بااینکه دابلین کور به‌صورت مستقیم روی سئو اثر ندارد، اما به‌صورت غیرمستقیم باعث می‌شود خزنده‌های گوگل وب‌سایت شمارا بهتر ایندکس کنند که همین در بلندمدت رتبه شمارا بهبود می‌دهد.

در این مقاله از سایت مهدی عراقی سعی کردیم بگوییم دابلین کور چیست و در ادامه تأثیر آن در سئو را برایتان شرح دادیم.

نظر شما چیست؟ آیا تابه‌حال از Dublin Core استفاده کرده‌اید؟ تأثیرات آن برایتان چه بوده است؟ خیلی خوشحال می‌شویم نظراتتان را در بخش کامنت‌ها بنویسید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا