آموزش سئو

توضیحات متا یا (Meta Description) چیست و اهمیت آن در سئو؟

آیا میدانید توضیحات متا چیست؟ یا از تأثیر آن در سئو آگاهید؟ در دنیای سئو برای معرفی محتوای یک وب‌سایت به موتورهای جستجو تگ‌های مختلفی وجود دارد که بدون استفاده از آنان خزنده‌های گوگل نمی‌توانند موضوع یک صفحه را متوجه شوند که تگ متا نیز یکی از آنان است که در سئو نیز تأثیر بالایی دارد. در این تگ یک خلاصه از محتوای سایت درج می‌شود که مخاطبان در نتایج می‌بینند و بر اساس آن به کلیک یا عدم کلیک روی سایت ترغیب می‌شوند.

در این مقاله از سایت مهدی عراقی قصد داریم بگوییم توضیحات متا چیست و چه تأثیری در سئو دارد.

توضیحات متا چیست؟

در دنیای سئو تگ‌های زیادی وجود دارند که برای ارائه بهتر محتوا در موتورهای جستجو طراحی‌شده‌اند و شما به کمک آنان می‌توانید بخش‌های مختلف یک صفحه را به‌صورت مفهومی به خزنده‌ها معرفی کنید. یکی از این تگ‌های مهم، متا دیسکریپشن است.

درواقع اگر مقداری در نتایج جستجو دقت کرده باشید، حتماً دیده‌اید که در پایین هر لینک یکسری توضیحات کوتاه وجود دارد که سعی می‌کند شمارا ترغیب به کلیک نماید؛ این همان توضیحاتی است که در تگ متا دیسکریپشن قرارگرفته است.

درواقع ما در این تگ سعی می‌کنیم با ارائه یک چکیده کوتاه از محتوای سایتمان، افراد را ترغیب کنیم که وارد آن شده و درنهایت ترافیک را بالاتر ببریم. این تگ در داخل سایت به هیچ کاربری نمایش داده نمی‌شود و کاملاً پنهان است و اگر بازدیدکنندگان شما به‌صورت مستقیم وارد سایت شوند، هرگز آن را نخواهند دید؛ اما خزنده‌های موتورهای جستجو برای این تگ اهمیت زیادی قائل‌اند و درصورتی‌که به‌درستی تنظیمش کنید، کاربرانی که از طریق نتایج جستجو وارد وب‌سایت می‌شوند آن را خواهند دید.

با توجه به توضیحات بالا، ممکن است بپرسید که تأثیر توضیحات متا در سئو چیست؟ آیا استفاده از آن نتایج مثبتی دارد؟

درگذشته به کمک این تگ شما می‌توانستید به‌صورت مستقیم رتبه خودتان را بهبود دهید و تقریباً یکی از فاکتورهای رتبه‌بندی تلقی می‌شد؛ اما گوگل اعلام کرده است که این تگ تأثیر مستقیمی روی رتبه وب‌سایت شما نخواهد گذاشت. اما آیا می‌توان آن را استفاده نکرد و در سئو آسیبی ندید؟ در زیر این موضوع را برایتان شرح می‌دهیم.

 

توضیحات متا چقدر مهم است؟

برای درک بهتر توضیحات متا، بگذارید از یک تشبیه استفاده کنیم؛ فرض کنید نتایج جستجو، یک روزنامه بزرگ و پربازدید هستند و عنوان وب‌سایت شما همان سر تیترهایی است که نمایش داده می‌شود و در زیر هرکدام نیز یکسری توضیحات خلاصه وجود دارد که کاربر ابتدا باید آنان را بخواند و در صورت نیاز، روی آن کلیک نماید.

در چنین شرایطی تمامی وب‌سایت‌ها در حال تلاش برای جذب کلیک و ترافیک هستند و عملاً شما اگر توضیحات متا جذابی نداشته باشید، مطمئناً شکست خواهید خورد. این به معنای آن است اگر شما مدت زیادی روی سئو کارکنید، بک لینک‌های باکیفیت بسازید و درنهایت محتوای بی‌نقصی نیز تولید کنید، اگر توضیحات متا و عنوان ترغیب‌کننده‌ای نداشته باشید که کاربر روی آن کلیک کند، هیچ سودی نخواهید برد…

درواقع عنوان و متا دیسکریپشن تنها چیزی است که در نتایج جستجو قابل‌رؤیت است و شما باید در این مکان‌ها، بهترین توضیحاتی که می‌توانید را از محتوا ارائه دهید و کاربران بر اساس آن تصمیم می‌گیرند که روی سایت کلیک کنند یا خیر.

حالا شاید بپرسید که خب، با تمام این تفاسیر، متا دیسکریپشن روی سئو تأثیر مستقیمی دارد یا نه؟

در پاسخ به شما میگوییم که خیر، شما با توضیحات متا نمی‌توانید سئو خودتان را به‌صورت مستقیم بهبود دهید؛ اما این به معنای عدم فایده آن نخواهد بود.

درواقع هنگامی‌که سایت شما در نتایج جستجو نمایش داده می‌شود، یک Impression برای آن ثبت می‌شود و در صورت کلیک افراد روی آن، شما یک کلیک نیز دریافت می‌کنید. هرچه میزان کلیک شما نسبت به Impression بالاتر باشد، درواقع نرخ کلیک یا CTR شما بالاتر خواهد رفت که این‌یکی از فاکتورهای مهم رتبه‌بندی وب‌سایت‌ها شناخته می‌شود.

حالا چگونه می‌توان میزان CTR را بالا برد؟ به کمک عنوان جذاب و متا توضیحات ترغیب‌کننده؛ درواقع هرچقدر که توضیحات متای بهتری داشته باشید، کاربران بیشتری روی سایت شما کلیک می‌کنند و به دلیل اهمیت این موضوع برای الگوریتم رنک برین، شما رتبه‌های بهتری کسب خواهید کرد.

به‌عنوان‌مثال فرض کنید شما در گوگل کلمه کلیدی «آموزش سئو» را جستجو می‌کنید؛ شما پس از بررسی سه سایت اول به دلیل جذاب‌تر بودن توضیحات متای سایت سوم، وارد آن می‌شوید و درنهایت محتوای آن را مطالعه می‌کنید. در چنین شرایطی میزان نرخ کلیک رتبه سوم از رتبه اول و دوم بالاتر بوده که در صورت تکرار زیاد، این پیام را به موتورهای جستجو می‌رساند که بهتر است سایت سوم به رتبه نخست برسد که این تأثیرات فوق‌العاده توضیحات متا و عنوان را نمایش می‌دهد.

نکته مهمی که در این زمینه وجود دارد این است که صرفاً به کمک توضیحات متای خوب و نرخ کلیک بالا رتبه سایت شما بهتر نخواهد شد؛ بلکه این توضیحات باید باعث شود که افراد پس از ورود به سایت در آن باقی بمانند و محتوا را مطالعه کنند. به‌عنوان‌مثال اگر نرخ کلیک شما بالا برود اما بانس ریت نیز بالا باشد، به گوگل نشان می‌دهد که توضیحات متا مطابق به محتوای استفاده‌شده در صفحه نیست و درنهایت شمارا جریمه خواهد کرد.

یک توضیحات متای خوب باید چه ویژگی‌هایی داشته باشد؟

حالا که فهمیدیم توضیحات متا چیست و چه تأثیری در نتایج جستجو و سئو دارد، نوبت آن است که به شما روش‌هایی را بگوییم که به کمک آن می‌توانید این تگ را به‌صورت بهتری بنویسید تا شانس گرفتن رتبه بالاتری داشته باشید.

1 – یکتا بودن

همان‌طور که میدانید الگوریتم‌های گوگل به‌صورتی طراحی‌شده‌اند که به‌شدت یونیک بودن محتواها برایشان مهم است و در صورت کپی کاری از دیگر سایت‌ها و حتی صفحات سایت خودتان، قطعاً شمارا جریمه خواهند کرد. این موضوع راجع به متای توضیحات نیز صدق می‌کند و شما باید همیشه تلاش کنید برای هر صفحه به‌صورت جداگانه توضیحات متا بنویسید تا در دام این الگوریتم‌ها نیفتید.

یکتا بودن متا دیسکریپشن باعث می‌شود که کاربران پس از دیدن آن در نتایج، علاقه بیشتری به کلیک داشته باشند اما درصورتی‌که بخواهید برای هرکدام توضیحات تکراری بنویسید، کاربران احساس می‌کنند که ارزشی برای آنان و وب‌سایت خودتان قائل نیستید و شانس ورودشان کم‌تر خواهد شد.

اگر تعداد صفحات وب‌سایت شما خیلی زیاد است و احساس می‌کنید که نوشتن توضیحات متا برای هرکدام کاری سخت و دشوار است، کافی است تا آنان را خالی بگذارید تا موتورهای جستجو به‌صورت خودکار بخشی از محتوای صفحه که احساس می‌کنند مفید است را به کاربر نمایش دهند.

درگذشته به کمک ابزار گوگل وب مستر شما به‌راحتی می‌توانستید از تکراری بودن متای توضیحات صفحات مختلف آگاهی پیدا کنید اما پس از آپدیت آن به نسخه جدید، این قابلیت از آن حذف شد؛ اما هنوز هم راه‌هایی برای تشخیص آن وجود دارد و یکی از آنان استفاده از ابزار Moz است. شما می‌توانید نسخه پریمیوم این ابزار را برای 30 روز به‌صورت رایگان دریافت کنید که البته برای این کار شما به مستر کارت نیاز خواهید داشت؛ اما اگر دوست داشته باشید یک مقاله تولید می‌کنیم که در آن یاد می‌گیرید چطور بدون کارت اعتباری و به هر تعدادی که خواستید، اکانت 30 روزه بگیرید.

2 – تعداد کاراکتر مناسب

گوگل هر از چند گاهی با به‌روزرسانی‌های الگوریتم‌های خودش حداکثر تعداد کاراکتری که در توضیحات متا نمایش داده می‌شود را تعیین می‌کند و اگر شما تعداد کاراکتری بیش‌تر از آن وارد کنید، مقادیر اضافه نمایش داده نمی‌شوند. در حال حاضر حداکثر تعداد کاراکتری که در توضیحات متای نتایج جستجو قابل‌نمایش است 150 تا 170 کاراکتر است که توصیه می‌کنیم بیشتر از این مقدار را وارد نکنید. البته این صرفاً برای جلوگیری از سه‌نقطه شدن پایان توضیحات است و در صورت انجام نیز جریمه‌ای در کار نخواهد بود.

3 – استفاده از کلمات کلیدی

یکی نکته‌های جالبی که راجع به توضیحات متا وجود دارد این است که اگر کلمات کلیدی موردنظرتان را در آن وارد کنید، کاربران هنگام جستجوی آن و برخورد با سایت شما، آن کلمه را به‌صورت پررنگ شده می‌بینند که می‌تواند روی ترغیب افراد به کلیک تأثیرگذار باشد.

بااینکه هیچ محدودیت خاصی برای تکرار کلمه کلیدی در این بخش وجود ندارد، اما اسپم کردن اصلاً کار درستی نیست و حتی اگر از جانب موتورهای جستجو جریمه نشوید، مطمئناً کاربران روی خوشی به شما نشان نخواهند داد.

بنابراین سعی کنید بیش از 1 تا 2 بار کلمه کلیدی را در توضیحات متا تکرار نکنید.

4 – فقط از حروف استفاده کنید

در موارد بسیاری دیده‌شده که افراد در توضیحات متا خودشان علائم ریاضی‌مانند + یا – و سایرین را استفاده می‌کنند و هدفشان از انجام این کار نیز ایجاد جذابیت بیشتر برای کاربر است. تجربیات نشان داده است که امکان دارد خزنده‌های گوگل علائم این‌چنینی را به‌عنوان کد html بشناسند و کاملاً از نمایش آن خودداری کنند.

پیشنهاد ما این است که ابتدا اگر واقعاً نیاز به استفاده از این علائم دارید، ابتدا تست کنید و بعد از ایندکس صفحه ببینید که آیا به کاربران نمایش داده می‌شوند یا خیر؛ اگر پاسخ خیر بود، آن را ویرایش کنید و علائم اضافه‌شده را حذف کنید.

5 – استفاده از کلمات ترغیب‌کننده

درواقع همان‌طور که پیش‌تر نیز اشاره کردیم، توضیحات متا محلی برای تبلیغ صفحه و سایت شماست و باید در آن از جملاتی استفاده کنید که برای کاربران حوزه کسب‌وکار شما جذاب و ترغیب‌کننده است. نکته مهمی که وجود دارد این است که به‌هیچ‌عنوان سعی نکنید از دیگر سایت‌های دیگر تقلید کنید زیرا کاربران هر وب‌سایت علایق خودشان رادارند و شما باید ابتدا این علایق را بشناسید.

به‌عنوان‌مثال افرادی که به دنبال «آموزش سئو» می‌گردند، به دنبال یک منبع آموزشی کامل هستند که سئو را یاد بگیرند و رتبه گرفتن سایت­شان نیز سریع باشد؛ بنابراین ما در سایت مهدی عراقی می‌توانیم برای چنین صفحه‌ای، توضیحات متای مشابه روبرو را بنویسیم: «آیا می‌خواهید سئو را از 0 تا صد به‌صورت کاملاً رایگان یاد بگیرید؟ آیا می‌خواهید در سریع‌ترین زمان ممکن به رتبه یک برسید؟ اینجا کلیک کنید»

سؤالات متداول

در زیر به چند سؤال متداول شما پاسخ می‌دهیم تا نیازی به مطالعه کامل مقاله نداشته باشید:

1 – اهمیت توضیحات متا چقدر است؟

به دلیل تأثیر بالای این تگ در نرخ کلیک، شما حتماً باید روی آن تمرکز زیادی صرف کنید زیرا در غیر این صورت، حتی اگر سایت شما در گوگل نمایش داده شود، به رقیبان خواهید باخت زیرا کاربران بر روی سایتی کلیک می‌کنند که توضیحات متای جذابی دارد.

2- حداکثر چه تعداد کاراکتر می‌توان در توضیحات متا وارد کرد؟

هیچ حداکثری وجود ندارد اما برای اینکه تمام توضیحات متای شما در نتایج نمایش داده شود، باید آن را بین 150 تا 170 کاراکتر قرار دهید که این میزان دائماً تغییر می‌کند.

3 – من توضیحات متا را وارد کرده‌ام، اما چیز دیگری در نتایج جستجو نمایش داده می‌شود

در چنین شرایطی اگر از درستی قرار دادن تگ متا مطمئن هستید، احتمالاً محتوایی که در صفحه نوشته‌اید با توضیحات متای آن هماهنگ نیست یا به‌درستی از کلمات کلیدی موردنظر کاربران در آن استفاده نکرده‌اید.

و در خیلی مواقع چون برای کاربر جذاب نیست گوگل تصمیم میگیرد محتوایی با انتخاب خود در بخش متا دسکریپشن قرار دهد تا برای کاربر جذابیت داشته باشد.

 

جمع‌بندی و نتیجه گیری

متای توضیحات یکی از مهم‌ترین تگ‌های سئو است که برای ترغیب افراد به کلیک روی سایت در نتایج جستجو، حتماً باید زمان زیادی را صرف نوشتن آن به بهترین نحو کنید. بااینکه این تگ به‌صورت مستقیم روی سئو اثر ندارد، اما به دلیل توانایی برای جذب کلیک بالا به شما کمک می‌کند تا نرخ کلیک بیشتری به دست آورید و از این طریق رتبه سایت را بهبود دهید.

در این مقاله از سایت مهدی عراقی سعی کردیم بگوییم توضیحات متا چیست و در ادامه نحوه بهینه کردن آن را برایتان شرح دادیم.

نظر شما چیست؟ آیا تابه‌حال برای بهینه‌سازی متا دیسکریپشن تلاش کرده‌اید؟ تأثیرات آن برایتان چه بوده است؟ خیلی خوشحال می‌شویم نظراتتان را در بخش کامنت‌ها بنویسید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا