استراتژی بازاریابی

ماتریس SWOT چیست؟ + نحوه به کارگیری آن

اگر نقاط قوت و ضعف خودمان را نشناسیم، هرگز به موفقیتی نخواهیم رسید! در بازار کسب‌ و کار هم اگر بخواهیم در مسیر درستی قرار بگیریم و روزبه‌روز به هدف خود نزدیک شویم، باید نقاط قوت و ضعف شرکت را در برابر تهدیدها و فرصت‌های بیرونی شناخته و استراتژی مناسبی را اجرا کنیم.

این تجزیه‌ و تحلیل از محیط داخلی و خارجی، ماتریس SWOT نام دارد که با آن می‌توانیم خود و محیطمان را ارزیابی، استراتژی‌ های مناسب را اجرا و بهترین نتایج ممکن را بگیریم.

در این مقاله از بلاگ مهدی عراقی قصد داریم بگوییم که ماتریس SWOT چیست و در ادامه راهنمای عملی و مثالی از آن را برایتان شرح دهیم.

ماتریس SWOT چیست؟

ماتریس SWOT چیست

SWOT از 4 واژه: strengths, weaknesses, opportunities, and threats تشکیل‌شده و به معنای نقاط قوت، نقاط ضعف و فرصت‌ها و تهدیدهاست و با استفاده از آن می‌توان موقعیت و توان رقابتی هر شرکت را سنجید و بر اساس آن استراتژی‌های عملی برای پیشرفت طراحی کرد.

با استفاده از ماتریس SWOT عوامل داخلی و خارجی شرکت به همراه پتانسیل فعلی و آینده را ارزیابی می‌کنیم.

آنالیز SWOT به ما کمک می‌کند تا بر اساس داده‌های جمع‌آوری‌شده، به‌صورت واقع‌بینانه نقاط قوت و ضعف یک صنعت را بشناسیم و درنهایت بتوانیم ابتکارات جدیدی در آن زمینه داشته باشیم.

اما آیا تمامی سازمان‌ها می‌توانند از یک SWOT به‌عنوان نسخه استفاده کنند؟ قطعاً خیر!

مدیران شرکت‌ها هرگز نباید فعالیت‌هایشان بر اساس تصورهای از قبل تعیین‌شده باشد، بلکه باید با آنالیز دقیق و کامل، بهترین استراتژی را برای سازمان خود تشخیص دهند و در جهت رسیدن به اهدافشان از آن‌ها استفاده کنند.

هنگامی قصد برگزاری جلسه‌های طوفان فکری در شرکت رادارید، بررسی نقاط ضعف و قدرت شرکت یک عمل بسیار جذاب است و ازآنجایی‌که افراد زیادی در حال همکاری هستند، شانس به دست آوردن ایده‌های عالی و کاربردی بسیار افزایش می‌یابد.

مدیر شرکت می‌تواند هدف SWOT را به‌صورت کلی تعیین کند یا روی بخشی خاص مانند بازاریابی تمرکز کند.

البته توجه کنید که این روش هم محدودیت‌هایی دارد و به‌تنهایی نمی‌تواند کار بزرگی برای شما انجام دهد! درواقع با به کار بردن این روش + تمامی روش‌های لازم است که می‌توانید انتظار نتایج بزرگ را داشته باشید.

چند نکته کلیدی راجع به ماتریس SWOT:

  • درواقع SWOT یک فن عالی برای برنامه‌ریزی است که ابزارهای موردنیاز برای ارزیابی خودتان را در اختیارتان می‌گذارد
  • وقتی یک دید کامل به نقاط ضعف، قوت، فرصت‌ها و تهدیدها داشته باشید، شرایط برای ابتکار عمل و ایده‌های جدید برای شما باز می‌شود که یکی از فواید فوق‌العاده استفاده از این آنالیز است.
  • تجزیه‌وتحلیل SWOT زمانی بیشترین فایده را خواهد داشت که داده‌هایی که قصد انجام آنالیز روی آن‌ها رادارید کاملاً واقعی باشند و از هیچ‌گونه اطلاعات غیرواقعی در آن‌ها استفاده‌نشده باشد.

تاریخچه استفاده از ماتریس SWOT

این آنالیز در ابتدا و برای اولین بار توسط مدیران مشاغل مختلف و برای بررسی شرایط مختلف به کار گرفته شد و به‌مرورزمان توسط سازمان و شرکت‌های بزرگ ازجمله کارآفرینان، سازمان‌های غیرانتفاعی و … مورداستفاده قرار گرفت و امروزه تقریباً هر کسب‌وکاری که قصد موفقیت داشته باشد، از این تحلیل استفاده می‌کند.

تحلیل SWOT از چند بخش تشکیل‌شده است؟

تحلیل SWOT

خب تا به اینجا فهمیدیم که با استفاده از تحلیل SWOT می‌توان اطلاعات بسیار ارزشمندی مثل میزان رقابت، ارزیابی عملکرد، ریسک و پتانسیل یک کسب‌وکار دسترسی داشت که در ادامه با استفاده از این اطلاعات، ایده‌های جدید به وجود می‌آیند و یک کسب‌وکار می‌تواند بسیار موفق‌تر باشد.

اما حالا وقت آن است که ببینیم هر بخش از تحلیل SWOT به چه معنی است و به‌صورت کلی شامل چه بخش‌هایی می‌شود.

به‌صورت کلی تحلیلگران، SWOT را در یک مربع قرار می‌دهند که از 4 بخش اصلی ساخته‌شده است؛ این مربع خیلی سریع یک دید کلی از موقعیت و شرایط فعلی شرکت و چشم‌انداز آینده را به ما ارائه می‌کند. البته در برخی سازمان‌ها ممکن است برخی از قسمت‌های این مربع از اهمیت کمتری برخوردار باشند و دقت کمتری نیز به آن‌ها شود، اما هرگز نباید از تحلیل آن‌ها چشم‌پوشی کرد، زیرا در طی مسیر ممکن است به آن‌ها نیاز پیدا کنیم.

نقاط قوت

نقاط قوت همان‌طور که از نامشان نیز مشخص است، بخش‌هایی از یک سازمان را مشخص می‌کنند که در آن برتری خاصی دارد و در اصل به دلیل عملکردش در آن بخش، شناخته می‌شود. به‌عنوان‌مثال یکی از نقاط قوت شرکت پپسی می‌تواند طعم خوب و لذت بخشی باشد که دارد یا یکی از نقاط قوت کوکاکولا می‌تواند قیمت پایین‌تر و به‌صرفه‌ترش نسبت به پپسی باشد.

به‌صورت کلی، نقاط  قوت یعنی: زمینه‌هایی که در آن نسبت به سایر رقبا برتر هستید و با استفاده از آن‌ها می‌توانید در بخش‌های دیگر سازمان نیز پیشرفت‌های بزرگی به دست آورید.

یک سازمان موفق و بزرگ می‌تواند چنین نقاط قوطی داشته باشد: برندی قدرتمند و شناخته‌شده، مشتریان وفادار، فناوری منحصربه‌فرد و …

وقتی‌که نقاط قوت سازمان را شناختیم، باید سعی کنیم که با استفاده از آن‌ها، درزمینهٔ‌‌های دیگر شرکت نیز پیشرفت‌هایی داشته باشیم؛ به‌عنوان‌مثال اگر یک برند قوی و شناخته‌شده داشته باشید، سرمایه‌گذاران بسیاری هستند که شمارا به دیگر رقیبانتان ترجیح خواهند داد!

برای شناسایی نقاط قوت، سؤالات زیر می‌تواند کاربردی باشد:

  • مزیت رقابتی ما چیست؟
  • منابع ما کدام اند؟
  • کدام محصولات ما عملکرد خوبی دارند؟

نقاط ضعف

نقاط ضعف همان بخش‌هایی هستند که سازمان را در مسیر پیشرفت متوقف می‌کنند و در مسیر پیشبرد اهداف سازمان همانند یک مانع عمل می‌کنند.

هر شرکتی برای اینکه در بازار رقابت دوام پی‌آورد و بتواند سرمایه‌گذاران بیشتری را جذب کند، باید از پس این نقاط ضعف برآید و آنان را برطرف کند؛ ازجمله از این ضعف ها می‌توان به: برندسازی ضعیف، گردش مالی بیش‌ازحد، بدهی زیاد، توانایی پایین در حفظ زنجیره تولید، کمبود سرمایه و … اشاره کرد که هرکدام می‌توانند شمارا در طول مسیر از پا درآورند!

پس تا به اینجا فهمیدیم که با استفاده از ماتریس SWOT می‌توان نقاط ضعف و قوت یک شرکت را پیدا کرد؛ در مرحله بعد باید استراتژی‌های صحیح را طراحی کنیم تا این نقاط ضعف را برطرف و با استفاده از نقاط قوتمان، هم سرمایه‌گذاران بیشتری جذب کنیم و هم دیگر بخش‌های سازمان را ارتقا دهیم.

برای شناسایی نقاط ضعف، سؤالات زیر می‌توانند مفید باشند:

  • در چه زمینه‌هایی می‌توانیم پیشرفت کنیم؟
  • کدام محصولات ما عملکرد پایین‌تری دارند؟
  • در کدام بخش‌ها منابع کمتری داریم؟

فرصت‌ها

فرصت‌ها شامل تمامی عوامل بیرونی هستند که می‌توانند به شرکت مزیت رقابتی بدهند و درزمینهٔ: افزایش فروش و سود، برندسازی و … کمک زیادی به آن کنند.

به‌عنوان‌مثال فرض کنید قیمت خرید ماشین در یک کشور به هر دلیلی کاهش پیدا کند؛ در این شرابط شرکت تولیدکننده خودرو می‌تواند خودروهایش را به کشورهای خارجی صادر کند و از این طریق هم سهم بیشتری از بازار را به دست بگیرد و هم فروش بسیار زیادی را تجربه کند.

پس فهمیدیم که فرصت‌ها، همان عوامل بیرونی هستند که ما می‌توانیم با استفاده از آنان یک مزیت رقابتی به دست بی آوریم و به همین طریق سهم بیشتری از بازار را به دست بگیریم.

بسیاری از سازمان‌ها، تنها عوامل داخلی را در نظر می‌گیرند، درصورتی‌که اگر از فرصت‌هایی که در خارج از شرکت وجود دارند به‌صورت صحیح استفاده کنیم، فروش فوق‌العاده و پیشرفت زیادی در انتظارمان خواهد بود!

برای شناسایی فرصت‌ها، سؤالات زیر می‌توانند مفید باشند:

  • از چه فناوری‌هایی استفاده کنیم تا کیفیت انجام عملیات افزایش یابد؟
  • آیا می‌توانیم فعالیت‌های اصلی خودمان را به شیوه‌های مختلفی گسترش دهیم؟ (مثلاً فروش محصولات در تمامی شهرها)
  • کدام بخش‌ها در بازار جدید هستند و کدام‌یک از آن‌ها را نیاز داریم؟

تهدیدها

تهدیدها شامل تمامی مواردی است که می‌تواند برای یک سازمان یا شرکت، هزینه‌ها و ضررهای هنگفتی داشته باشد.

به‌عنوان‌مثال اگر یک شرکت تولیدکننده گندم داشته باشید، خشک‌سالی از بزرگ‌ترین تهدیدها برای شماست زیرا اگر چنین شرایطی رخ بدهد، تمامی محصولاتتان نابود خواهد شد!

از دیگر تهدیدهایی که برای چنین شرکتی می‌توان مثال زد افزایش هزینه مواد، رقابت بالا، عرضه شدید نیروی کار و… اشاره کرد.

به‌عنوان‌مثال فرض کنید شما یک شرکت تولیدکننده خودرو هستید که هنوز آن‌طور که بایدوشاید شناخته‌نشده‌اید، اما نقاط قوت خوبی دارید و نسبت به سایر رقبا از امتیازهای بهتری بهره‌مند هستید؛ در چنین شرایطی اگر بخواهید محصولاتتان را به کشور ایتالیا (که شرکت‌های بسیار بزرگ خودروسازی در آن حضور دارند) بفرستید، به‌احتمال بسیار زیاد سودی نخواهید برد و درواقع این‌یک تهدید برای شماست. درصورتی‌که شاید اگر همین کار را در کشوری دیگر انجام دهید، به‌عنوان یک فرصت برای شما شناخته شود!

برای شناسایی تهدیدها، سؤالات زیر می‌توانند بسیار مفید باشند:

  • کدام قوانین می‌توانند عملیات اصلی شرکت ما را تهدید کنند؟ (به‌عنوان‌مثال عرضه محصولات در کشورهایی که برای کالاهای خارجی قوانین سختی وضع کرده‌اند)
  • رقبای ما کدام کارها را به‌صورت عالی انجام می‌دهند؟
  • کدام روند مصرف، تجارت ما را تهدید می‌کند؟ (به‌عنوان‌مثال چند سال پیش و با رفتن مردم به سمت تاکسی‌های آنلاین، تاکسی‌های قدیمی با تهدید از دست دادن مشتریان روبرو شدند)

چگونه از ماتریس SWOT استفاده کنیم؟

استفاده از ماتریس SWOT

پس تا به اینجا متوجه شدیم که ماتریس SWOT چیست و در ادامه بخش مختلف آن را برایتان شرح دادیم و گفتیم چگونه می‌توانیم از هرکدام به نفع خودمان استفاده کنیم.

در ادامه قصد داریم به‌صورت عملی نحوه انجام این تحلیل را به شما آموخته و در پایان یک مثال نیز برایتان بیاوریم.

عوامل داخلی را بررسی کنید

در اولین مرحله، باید عوامل داخلی که بر کیفیت کار ما مرتبط هستند را بررسی کرده تا از این طریق اطلاعات کلیدی موردنیاز را به دست بیاوریم.

عوامل داخلی، شامل تمامی اطلاعات و اتفاق‌هایی است که در درون شرکت رخ می‌دهد و یک منبع مهم و باارزش برای شناسایی نقت قوت و ضعف به شمار می‌آید.

به‌عنوان‌مثال چند مورد از عوامل داخلی مهم: منابع مالی و انسانی و کارایی عملیاتی است که به‌عنوان اولین گزینه‌ها باید موردبررسی قرار گیرند.

برای به دست آوردن اطلاعات راجع به عوامل درونی، سؤالات زیر نیز می‌تواند مفید باشد:

  • کدام کارها را خوب انجام می‌دهیم؟ (نقاط قوت)
  • بزرگ‌ترین دارایی ما چیست؟ (نقاط قوت)
  • منتقدان ما کیستند و راجع به ما چه می‌گویند؟ (نقاط ضعف)
  • بزرگ‌ترین ضعف ما در خطوط تولید چیست؟ (نقاط ضعف)

عوامل خارجی را بررسی کنید

حالا که به آگاهی کاملی از عوامل داخلی شرکت رسیدیم و به‌سادگی می‌توانیم هر بخش را ارزیابی کنیم، نوبت به بررسی عوامل خارجی است. عوامل خارجی به همان اندازه عوامل داخلی در میزان موفقیتمان تأثیر دارند؛ بنابراین باید به شیوه‌ای صحیح و درست آن‌ها را بشناسیم و نحوه استفاده از آنان را بدانیم.

به‌عنوان‌مثال از مهم‌ترین عوامل خارجی که برای شناسایی تهدیدها و فرصت‌ها باید به آن‌ها توجه کنید : سیاست‌های مالی، تغییرات بازار و دسترسی به تأمین‌کنندگان هستند که از اهمین بالایی برخوردارند.

برای بررسی عوامل خارجی، سؤال‌های زیر می‌توانند مفید باشند:

  • چه روندهایی در بازار در حال طی شدن است؟ (فرصت‌ها)
  • چه دسته‌ای از افراد مخاطب هدف ما نیستند؟ (فرصت‌ها)
  • چه تعداد رقبا در بازار وجود دارد و چه مقدار از سهم بازار را در اختیار دارند؟ (تهدیدها)
  • آیا مقرراتی وجود دارد یا به وجود آمده که به‌طور بالقوه می‌تواند عملکرد محصولاتمان را تحت تأثیر قرار دهد؟ (تهدیدها)

نکته: ماتریس SWOT روشی فوق‌العاده برای شناسایی نقاط ضعف و قدرت، تهدیدها و فرصت‌ها است و می‌تواند به‌صورت بالقوه به شما کمک کند تا ایده‌های جدید و مؤثری به دست آورید، اما توجه کنید که این تنها یکی از فعالیت‌هایی است که هر کسب‌وکاری باید انجام دهد و نه تمام آن! بنابراین تصور نکنید تنها با انجام این تحلیل می‌توانید به نتایج خارق‌العاده‌ای دست‌یابید.

دو مثال از تجزیه‌ و تحلیل SWOT

تجزیه‌ و تحلیل SWOT

در سال 2015 ،برند کوکاکولا، که به‌عنوان یک برند مشهور جهانی شناخته می‌شد، با شناسایی تهدیدها و فرصت‌هایی که در بازار وجود داشت توانست به پیشرفت‌های چشمگیری دست یابد. این شرکت فهمید با ورود به بازارهای نوظهور و تمرکز روی شبکه توزیع گسترده، می‌تواند به‌خوبی از فرصت‌های موجود استفاده کند.

این شرکت همچنین متوجه شد که نوسانات ارز خارجی، علاقه مردم به نوشیدنی‌های سالم و تولیدکنندگانی که آن‌ها را تولید می‌کردند، از بزرگ‌ترین تهدیدهای محصولات این شرکت است.

کوکاکولا با شناسایی این فرصت‌ها و تهدیدها استراتژی‌های سفت و سختی را اجرا کرد که باعث شد باوجود افزایش روزافزون نوشیدنی‌های سالم و علاقه مردم به آن‌ها، همچنان به‌عنوان یک برند درجه‌یک تولیدکننده نوشیدنی باقی بماند؛ به همین دلیل سرمایه‌گذاران بسیار بزرگ و معتبری با این شرکت قرارداد امضا کردند و سود چشمگیری نصیب این شرکت شد.

پنج سال بعد و در سال 2020، کوکاکولا همچنان در لیست بهترین تولیدکنندگان نوشیدنی قرار داشت (همان‌طور که قبلاً بود) و ارزش سهام این شرکت 60 درصد افزایش پیداکرده بود!

فکر می‌کنید دلیلش چه بود؟ بله ماتریس SWOT ! این شرکت با تحلیل به‌موقع و صحیح، و شناسایی به‌موقع فرصت‌ها و تهدیدها، بهترین استراتژی‌های ممکن را اجرا کرد و جلوی بسیاری از مشکلات را گرفت. شاید اگر آن زمان این تحلیل انجام نمی‌شد، الآن دیگر کوکاکولایی وجود نداشت!

برای اینکه دید بهتری نسبت به تحلیل SWOT داشته باشید، مثالی دیگر برایتان می‌زنم.

یک شرکت تولید اسموتی‌های خانگی را در نظر بگیرید؛ این شرکت با استفاده از تجزیه‌وتحلیل SWOT توانست به‌خوبی فرصت‌ها و تهدیدات را شناسایی کرده و از آن‌ها استفاده کند. خب حالا شاید بپرسید چگونه؟

این شرکت با استفاده از تجزیه‌وتحلیل SWOT متوجه شد نقاط قوطی مثل تأمین خوب مواد تشکیل‌دهنده، خدمات شخصی به مشتری و ارتباط قوی با تأمین‌کنندگان دارد؛ اما مدتی بعد متوجه شد نقاط ضعفی مثل تنوع کم در محصولات، نرخ گردش مالی بالا و تجهیزات قدیمی دارد که همگی می‌توانند در کیفیت محصول نهایی و فرآیندها اثرگذار باشند.

این شرکت پس از شناسایی تهدیدات و فرصت‌ها، استراتژی‌هایی تعیین کرد؛ شناسایی قسمتی از بازار که توسط رقیبان گرفته نشده و گسترش فرهنگ زندگی سالم، از فرصت‌هایی بود که آن‌ها به‌خوبی از آن بهره بردند.

همچنین برای تهدیداتی مثل امکان یخ‌زدگی برخی محصولات در زمستان، کمبود توان در زنجیره تأمین و … استراتژی‌های فوق‌العاده‌ای طراحی کردند که باعث افزایش سود بی‌نظیر آن‌ها شد!

درصورتی‌که اگر  به بررسی شرایط و استفاده از SWOT مشغول نمی‌شدند،هرگز نه تهدیدها را شناسایی می‌کردند و نه فرصتی. درواقع تصورشان این بود که همه‌چیز خوب است و با همین جهت پیش می‌رفتند تا به یک مشکل بزرگ برخورد کنند! اما این ماتریس SWOT بود که آن‌ها را از چنین شرایطی نجات داد.

سؤالات متداول راجع به تجزیه‌ و تحلیل SWOT

سؤالات متداول SWOT

اگر اهل کسانی هستید که حوصله خواندن کامل مطالب را ندارید، این بخش دقیقا برای شما طراحی‌شده است و سعی می‌شود هر مفهوم به‌صورت خلاصه بیان شود.

حالا که صورت کامل تجزیه‌وتحلیل SWOT را شناختیم و کاربردهای آن را فهمیدیم، نوبت آن است که به متداول‌ترین سؤال‌هایی که ممکن است به آن‌ها برخورد کنید نیز پاسخ دهیم تا دیگر هیچ بحثی باقی نماند!

به‌صورت خلاصه تجزیه‌ و تحلیل SWOT چیست و آیا فقط برای شرکت‌ها کاربر د دارد؟

SWOT مخفف چهار کلمه strengths, weaknesses, opportunities, and threats است که به عوامل داخلی و خارجی که در میزان موفقیت ما تأثیر دارند اشاره می‌کند. این چهار عامل نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت‌ها و تهدیدها است و یک دید کلی راجع به شرایط فعلی شرکت یا سازمان و چشم‌اندازی از آینده را به ما نشان می‌دهد و به توسعه اهداف استراتژیک کمک می‌کند.

SWOT فقط مخصوص شرکت‌ها نیست بلکه افراد نیز می‌توانند برای اهداف گوناگون شخصی مثل شناخت نقاط ضعف و قوت، برای کار بر روی آن‌ها و توسعه فردی استفاده کنند.

به‌عنوان‌مثال در هنگام بررسی نقاط ضعف خود متوجه می‌شوید که درزمینهٔ ارتباطات اجتماعی‌تان مشکل‌دارید و به‌راحتی نمی‌توانید با دیگران ارتباط برقرار کنید. ریشه این مشکل می‌تواند در کودکی و یا کمبود عزت‌نفس و… باشد؛ دلیلش هر چیزی که باشد، شما آن را شناسایی خواهید کرد چون قدم اول که رسیدن به خودآگاهی است را به‌خوبی طی کرده‌اید.

 چگونه باید یک ماتریس SWOT عالی داشته باشیم؟

هر شرکتی برای رسیدن به موفقیت بایذ به‌صورت حرفه‌ای با SWOT آشنا باشد و به‌صورت مستمر از آن استفاده کند؛ اما اگر برای اولین بار است که از آن استفاده می‌کنید، طبیعی است که در ابتدا مقداری بترسید چون روی آن مسلط نیستید و امکان خطا هم بالاتر است. پیشنهاد می‌کنیم برای هر عنصر دسته‌ای از سؤالات مرتبط را طراحی کنید و به آنان پاسخ دهید تا به‌صورت دقیق نقاط ضعف، قدرت، تهدیدها و فرصت‌ها را شناسایی کنید.

ایجاد یک لیست برای نمایش SWOT می‌تواند بسیار کمک‌کننده باشد. چارچوب SWOT می‌تواند به‌صورت لیست، متن آزاد یا جدول (معمولاً به‌صورت 4 ستونی) باشد که هر ستون برای بخشی از تجزیه‌وتحلیل است و اطلاعات مرتبط در آن قرار می‌گیرد.

تهدیدها در ماتریس SWOT چه معنی‌دارند؟

همان‌طور که در بالا نیز گفته شد، تهدیدها شامل تمامی عوامل بیرونی هستند که ممکن است در موفقیت یک شرکت تأثیر منفی بگذارند.

آن‌ها شامل مزایای رقابتی رقبا و بلاهای طبیعی مانند زلزله، سیل و… و همچنین سیاست‌های دولتی و … می‌شوند.

اگر به‌درستی بتوانید تهدیدها را شناسایی کنید، درواقع موانعی که بر سر راه شما برای رسیدن به موفقت وجود دارند را شناسایی کرده‌اید و با تعیین استراتژی‌های صحیح برای حل آن‌ها، شانس بسیار بیشتری برای رسیدن به اهدافتان خواهید داشت.

به‌صورت خلاصه نقاط قوت در SWOT چه معنی‌دارند؟

در تجزیه‌وتحلیل SWOT علاوه بر نقاط ضعف، باید به نقاط قوت خودمان هم توجه کنیم؛ این نقاط قوت می‌توانند شامل فعالیت‌های داخلی مطلوب، فرآیندها و رفتارهای یک شرکت باشند که با بهره‌گیری از آنان می‌توان پیشرفت‌های زیادی در زمینه‌های مختلف شرکت داشت.

درواقع نقاط قوت همان کارهایی هستند که یک شرکت به‌خوبی انجام می‌دهد و در میزان  موفقیت آن شرکت نقش اساسی دارند.

به‌عنوان‌مثال یکی از نقاط قوت شرکت کوکاکولا می‌تواند برندسازی قدرتمند آن باشد که هر فردی نام آن را می‌شنود، به‌صورت ناخودآگاه احساس تشنگی می‌کند! این ویژگی باعث می‌شود سرمایه‌گذاران زیادی به سراغ این شرکت بروند و درنهایت سود بسیاری را نصیب آن کنند!

جمع‌بندی و نتیجه گیری

به‌صورت کلی اگر بخواهیم در کسب‌وکارمان پیشرفت‌های بزرگی کسب کنیم، باید یک دید کامل از تمامی نقاط ضعف و قدرت و همچنین فرصت‌ها و تهدیدهای موجود داشته باشیم تا با کمک آن‌ها و ارزیابی شرایط، بهترین استراتژی‌های ممکن برای سازمان را در پیش بگیریم و به‌سوی اهدافمان حرکت کنیم.

ماتریس SWOT همان ابزاری است که این اطلاعات را به‌صورت کامل و دقیق در اختیار ما قرار می‌دهد و مسیر رسیدن به اهداف سازمان را بسیار هموارتر می‌سازد.

SWOT یکی از بهترین روش‌ها برای برگزاری جلسات طوفان فکری در شرکت است و باعث می‌شود تمامی افراد حاضر، نقاط ضعف شرکت را بشناسند و برای آن‌ها راهکارهای پیشنهادی‌شان را ارائه دهند که این واقعاً فوق‌العاده است!

ازآنجایی‌که شاید استفاده از این ابزار برای بسیاری از کسب کارها جدید باشد، در این مقاله سعی کردیم بگوییم ماتریس SWOT چیست و در ادامه راهنمای استفاده از آن و مثالی را برایتان شرح دادیم.

نظر شما چیست؟ تابه‌حال از SWOT در شرکت یا سازمان خود استفاده کرده‌اید؟ نتایج آن برایتان چه بوده است؟ حتماً تجربیات خودتان را در کامنت‌ها بنویسید تا هم ما یاد بگیریم و هم دیگر دوستان استفاده کنند.

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

  1. این مقاله سطح یک بود یعنی صرفا آگاهی دهنده . صدها سایت درباره swot متن سطح یک دارند ولی برای متمایز شدن پیشنهاد میکنم سطح عملی و اجرایی swot آموزش داده شود تا برای سازمانها کاربردی باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا