آموزش دیجیتال مارکتینگ

پادکست چیست؟ آموزش تولید محتوا صوتی جذاب

پادکست چیست ؟ پادکست شکلی از محتوا صوتی است که می‌تواند در شبکه‌های اجتماعی و سایت‌ها قرار گیرد. پادکست‌ها به دلیل ماهیتشان که فقط با حس شنوایی در تماس هستند می‌توانند بسیار برای مخاطب مفید باشند و اوقات مرده او را پر کنند. در این مقاله می‌خواهیم پادکست را بهتر بشناسیم و نحوه تهیه و اهمیت آن را بیشتر بدانیم.

روزانه علایق مردم و مخاطبین کسب و کارها به سمت چیزهای جدید می‌رود دوست دارند با چیزهای جدید تعامل برقرار کنند.

اما پادکست یک چیز جدید و تازه نیست بلکه علایق مردم تازه به آن دارد بیشتر می‌شود چون می‌توانند هر چقدر که بخواهند به فایل‌های صوتی تخصصی گوش بدهند و اطلاعات خود را افزایش دهند.

این را در نظر داشته باشد که اگر فقط تولید محتوا متنی و تولید محتوا ویدیویی انجام می‌دهید و فکر می‌کنید فایل‌های صوتی طرفدار ندارید باید به گم مخاطبان زیادی را دارید از دست می‌دهید عده زیادی هستند که تمایلی به خواندن و مطالعه کردن ندارند و عده هم هستند که وقت آن را ندارند ویدیو ببینید و تنها وقت خالی‌شان در خودرو در هنگام رسیدن به محل کار هست.

شما با تولید فایل‌های صوتی یا همان پادکست می‌توانید دغدغه این افراد را هم حل کنید. اصلاً کار سختی نیست ویدیویی که تولید کرده‌اید را فقط به فایل صوتی تبدیل کنید در بیشتر مواقع همین موضوع کفایت می‌کند!

پادکست چیست؟

پادکست چیست

به زبان ساده: پادکست یک برنامه صوتی است، دقیقاً مانند رادیو، اما شما در تلفن هوشمند و یا رایانه خود مشترک آن هستید و هر زمان که دوست داشتید به آن گوش می‌دهید.

اگر بخواهیم کمی شاخ و برگ به تعریفمان بدهیم می‌توانیم بگوییم که پادکست مجموعه‌ای از کلمات گفتاری، اپیزودهای صوتی است که همه آن‌ها بر روی یک موضوع خاص مانند موضوعات روانشناسی، کسب‌وکار و… متمرکز شده‌اند.

 

فرق رادیو با پادکست چیست؟

اکنون‌که متوجه شدید پادکست چیست وقت آن رسیده که تفاوت آن را با رادیو بدانید. در اینجا ما چند تفاوت بین رادیو و پادکست را برای شما می‌گوییم:

1- مخاطبین هدف

مخاطب هدف

یکی از مواردی که می‌توان در تفاوت‌های پادکست و رادیو عنوان کرد محتوا است. هر دو پادکست و رادیو مخاطبانی را به سمت خود جلب می‌کنند. انواع محتوای ارائه‌شده هم متفاوت خواهد بود.

ازآنجایی‌که رادیو از دیرباز در دسترس طیف وسیعی از مخاطبان قرار گرفته است، طیف گسترده‌ای از افراد را به سمت خود جلب می‌کند، بنابراین محتوایی تولید می‌کنند که افراد بیشتری بتوانند با آن تعامل برقرار کنند.

به همین دلیل است که افراد مدت‌های زیادی را به گوش دادن رادیو اختصاص می‌دهند.

ولی پادکست معمولاً مخاطبان خاصی را به خود جلب می‌کند. به ندرت ممکن است پادکست‌هایی را پیدا کنید که در مورد یک موضوع کلی صحبت کنند.

پادکست‌ها بسته به حوزه‌ای که تولیدکننده به آن می‌پردازد می‌توانند به انواع موضوعات روانشناسی، بازاریابی، توسعه فردی، کسب‌وکار، آشپزی، مهارت‌های زندگی، فرزند پروری و…اشاره داشته باشند.

ولی اگر قرار باشد همین موضوعات را یک نمایش رادیو اجرا کند چقدر می‌تواند دشوار و غیرممکن باشد.

مخاطب هدف پادکست معمولاً آن را از جستجوهای آنلاین در موتورهای جستجو پیدا می‌کنند. به همین دلیل است که موقع تهیه و تولید پادکست باید از کلمات کلیدی مناسب، عنوان‌های جذاب، برچسب‌ها و… استفاده کرد.

ولی رادیو هیچ‌وقت این‌گونه نیست. چون بستر ارائه‌دهنده آن فرق می‌کند نوع ارائه آن به مخاطب هم متفاوت است. نیازی نیست آن را بهینه کرد و یا اینکه نیازی نیست کاربر آن را جستجو کند.

البته جستجو کردن در رادیو فقط برای پیدا کردن کانال و فرکانس مناسب برای شبکه رادیویی موردعلاقه انجام می‌شود.

 

2- نحوه ارائه و ضبط

ضبط پادکست

تفاوت دیگری که می‌توان در مورد این دو برشمرد مدل ارائه آن‌ها است. رادیو اغلب به‌صورت زنده پخش می‌شود، مگر برنامه از اغلب ضبط شده باشد که درصد این قبیل برنامه‌ها کم است.

بنابراین نمی‌توان آن را ویرایش کرد، بنابراین یک گوینده رادیو و یا کسی که در یک نمایش رادیویی نقش ایفا می‌کند باید کاملاً مراقب شیوه صحبت کردن و کلماتی که به کار می‌برد باشد در غیر اینصورت مستعد به وجود آمدن اشتباهات جبران‌ناپذیر هستند.

بااینکه پادکست‌های زنده هم وجود دارند ولی تمامی آن‌ها قبل از ارائه به مخاطب ضبط و ویرایش می‌شوند. این مورد به پادکسترها این امکان را می‌دهد که برنامه خود را از محتوا و کیفیت صدا ارتقاء دهند و یک محتوای بی‌عیب و نقص ارائه دهند.

آن‌ها همچنین قادر هستند به محتوایی که از قبل ضبط کرده‌اند گوش دهند، بنابراین کاملاً می‌دانند که کدام قسمت‌ها باید حذف شوند و یا کدام قسمت‌ها باید بیشتر شاخ برگ داده شوند.

این روش باعث می‌شود که اشتباهات در پادکست‌ها به حداقل برسد. شاید همین موضوع باعث برتری پادکست به رادیو شود.

3- محدودیت‌های زمان و دسترسی‌ها

تولید محتوا صوتی

مخاطب می‌تواند در هرزمانی که بخواهد با زدن یک دکمه به رادیو گوش دهد ولی ممکن است از ابتدا هم موفق به گوش دادن به برنامه موردنظر خود نشود.

به همین دلیل است که معمولاً رادیو گاهی جدول پخشی برای برنامه‌های خود ارائه می‌دهد تا مخاطب بتواند زمان دقیق برنامه‌های موردعلاقه خود را بداند و به آن‌ها گوش دهد.

ولی با یک پادکست همه می‌توانند از ابتدا و یا اصلاً از هرجایی که می‌خواهند به برنامه موردعلاقه خود گوش دهند. به همین دلیل است که دقایق ابتدایی پادکست‌ها می‌تواند یک مخاطب را جذب کند و یا آن را از گوش کردن منصرف کند.

نکته جالب‌توجه در مورد محدودیت‌های زمانی پادکست‌ها و رادیو طول عمر آن‌ها است. طول عمر یک برنامه و یا نمایش رادیویی با پایان یافتن برنامه پایان می‌یابد ولی در مورد پادکست این‌گونه نیست. مگر اینکه تولیدکننده آن را حذف کند.

بنابراین، مخاطب یک پادکست هنوز هم می‌تواند اپیزود موردعلاقه خود را روزها، ماه‌ها یا حتی سال‌ها دنبال کنند.

 

4- قوانین آهنگ گذاشتن در پس زمینه محتوا

نحوه ضبط پادکست

اگر مخاطب پادکست هستید ممکن است متوجه شده باشید که آن‌ها فاقد آهنگ‌های دلخواه مخاطب هستند و درواقع برای پخش هر آهنگی در محتوای خود به حق کپی‌رایت از ناشر نیاز دارند.

ولی در مورد رادیو قضیه کمی فرق می‌کند. ایستگاه‌های رادیویی معمولاً به‌راحتی می‌توانند انواع مجوزها را دریافت کنند و انواع مختلفی از آهنگ‌ها را برای مخاطب پخش کنند.

برای افرادی که می‌خواهند به موسیقی گوش دهند، رادیو گزینه بهتری است. بااین‌حال، اگر صحبت بدون محدودیت اولویت قوی‌تر باشد، پادکست انتخاب بهتری است.

 

5- تبلیغات و تعامل

ساخت پادکست

شاید تابه‌حال با پیام‌های بازرگانی آزاردهنده در رادیو مواجه شده باشید. گاهی برای گوش دادن به یک برنامه 30 دقیقه‌ای باید 5 دقیقه فقط تبلیغ گوش دهید.

درست است که برای شما آزاردهنده است ولی برای رادیو منافع زیادی دارد. تبلیغات یکی از اصلی‌ترین راه‌های درآمدزایی ایستگاه‌های رادیویی است.

برخلاف برنامه‌های رادیویی، پادکست‌ها می‌توانند با داشتن تعداد کم‌تری تبلیغ در هر قسمت ارائه شوند. این نسبت پایین تبلیغ به محتوا به دلیل هزینه‌های تولید پایین‌تر پادکست‌ها است. حتی بدون تبلیغات هم یک پادکست همچنان می‌تواند اجرا شود.

مورد دیگر بحث تعامل مخاطب با رادیو و پادکست است. از این نظر رادیو با پادکست قابل‌مقایسه نیست. ازآنجایی‌که محتوای ارائه شده توسط رادیو حالت عمومی‌تر و کلی‌تری دارد و اینکه پادکست‌ها بیشتر به‌صورت تخصصی ساخته شده و مخاطب برای خود پادکست‌های موردعلاقه خود را انتخاب می‌کند بهتر می‌توانند نرخ تعامل مخاطب را بالا ببرند.

 

چگونه پادکست بسازیم

خب حالا که با تفاوت‌های پادکست با رادیو آشنا شدید و تصمیم دارید پادکست بسازید ما تصمیم داریم به شما نحوه ساخت آن را آموزش دهیم:

1- برنامه‌ریزی

برنامه ریزی تولید محتوا

هدف، نام، دلیل (انتخاب موضوع)

اولین گام این است که موضوع انتخاب کنید. البته دست شما برای انتخاب هر موضوعی باز است ولی بهتر است موضوعی انتخاب کنید که بتوانید همیشه به آن متعهد باشید و به عبارت بهتر حرفی برای گفتن داشته باشید.

برای اینکه بتوانید موضوع مناسبی پیدا کنید باید سؤالاتی از خود بپرسید:
_چرا؟!
چرا قرار است پادکست تولید کنید؟ آیا می‌خواهید از آن کسب درآمد کنید و یا اینکه برای تفریح و سرگرمی پادکست تولید می‌کنید. اول باید موقعیت خود را ازلحاظ هدف خود مشخص کنید.

این‌گونه همه‌چیز از ابتدا تا انتها روشن می‌شود. مهم این است که به هر دلیلی که در حال تولید پادکست هستید انگیزه خود را تا به انتها حفظ کنید.

_چه کسی؟!
سؤال بعدی که باید به آن جواب دهید این است که مخاطب هدف کیست؟ چه ویژگی‌هایی دارد؟ چند سال دارد؟ چه تحصیلاتی دارد؟ مرد است یا زن؟ دانشجو است یا خانه‌دار؟

مشخص کردن مخاطب هدف (ساخت پرسونای مخاطب) به شما کمک می‌کند تا بتوانید محتوای بهتری برای او ایجاد کنید. وقتی مخاطب هدف و علایق او را بشناسید مثل این است که تیر خود را (محتوا) دقیق به هدف (ذهن مخاطب) زده‌اید و این‌گونه است که موفق خواهید شد.

شما باید به مخاطب خود دلیلی برای گوش دادن بدهید. این به معنای محتوایی است که وقتی ایجاد می‌شود از آن چیزی دریافت می‌شود.

 

آیا برای شروع پادکست نیاز به مخاطب هست؟

مخاطبین پادکست

این سؤال ممکن است در بین پادکسترهای تازه‌کار بسیار مطرح باشد. اگر شما از قبل با دیگر انواع محتوا مخاطبانی دارید خب این بهترین فرصت برای این است که با پادکست با مخاطبان خود بیشتر تعامل برقرار کنید.

حتی در طی مراحل ساخت و آماده‌سازی پادکست می‌توانید مخاطبان خود را بسنجید و به این صورت کیفیت کار خود را بالا ببرید.

می‌توانید بعد از پادکستی که تولید می‌کنید از مخاطب خود سؤالاتی از قبیل اینکه چه مشکلاتی دارند و یا چه نیازهایی دارند بپرسید. شاید شما بتوانید نیازهای آن‌ها را پاسخ دهید.

اگر مخاطبی  نداشته باشیم چه کنیم؟!

شناخت مخاطب

اینجاست که باید گفت به اکثریت قریب به‌اتفاق پادکسترهای تازه‌کار خوش آمدید. قرار نیست همین اول کاری شما مخاطبان میلیونی داشته باشید. خیلی از پادکسترهای حرفه‌ای کار ارائه پادکست را ابتدا بدون مخاطب و یا با مخاطب کم انجام داده‌اند.

برخی از آمارها در سال 2020 نشان می‌دهند که اکثر قریب به اتفاق شنوندگان پادکست‌ها اهمیتی به نام تجاری شما برای اولین بار نمی‌دهند. درواقع این کم اهمیت‌ترین موضوعی است که برای مخاطب ممکن است پیش بیاید.

به مخاطب خود دلیلی برای گوش دادن بدهید
سعی کنید محتوایی را ارائه دهید که کاربر علاقه دارد بشنود نه اینکه خودتان به آن علاقه‌مند باشید. شاید کاربران و مخاطبین شما علاقه داشته باشند که در مورد موضوعات تناسب‌اندام بشنوند درحالی‌که شما پادکست‌های مربوط به نقاشی منتشر کرده‌اید.

این باعث می‌شود مخاطب شما به‌جای علاقه‌مند شدن به شما از شما فرار کند و دیگر به سمت شما نیاید.

پادکست خود را نام‌گذاری کنید

نام پادکست

پس تمامی مراحل بالا وقت آن رسیده است که نام مناسبی در خورد پادکست خود انتخاب کنید. ممکن است انواعی از نامه‌ای هوشمندانه و تخیلی به ذهنتان خطور کند. ولی بهتر است به نامی بسنده کنید که وقتی مخاطب کلمه کلیدی آن را جستجو می‌کند بتواند به پادکست شما برسد.

حتی اگر عنوانی هوشمندانه برای پادکست خود دارید سعی کنید در چند کلمه کوتاه در همان عنوان ان را توصیف کنید تا حداقل بتواند به دست شنونده برسد.

اگر از قبل مخاطب دارید می‌توانید از نام خود برای پادکست‌ها استفاده کنید. ولی در غیر این صورت و عدم شناخت کسب‌وکار شما استفاده از نام خودتان می‌تواند تأثیر منفی داشته باشد.

 

قسمت‌های پادکست را برنامه‌ریزی کنید

پس از طی نمودن مراحل مقدماتی و هدف و برنامه‌ریزی نوبت به تعیین قسمت‌های پادکست می‌شود.

یک پادکست چقدر باید طول بکشد؟!

زمان یک فایل صوتی

اینکه یک پادکست چقدر طول بکشد بستگی به محتوای آن دارد. نباید به خاطر اینکه یک پادکست طولانی است از کیفیت آن بزنید و آن را کوتاه کنید. باید ببینید که در چه مدت زمانی در طول یک پادکست می‌توانید پیام موردنظر خود را به شنونده منتقل کنید.

ولی معمولاً یک قسمت کوتاه زیر 15 دقیقه خواهد و اگر قرار باشد یک قسمت طولانی شود حدود یک ساعت زمان خواهد برد. درنهایت اینکه طول قسمت‌های شما باید توسط دو عامل محتوای شما و مخاطب شما مشخص شود.

خلاصه کلام این است که نباید کمیت و کیفیت را نادیده بگیرید. هر دو به جای خود اهمیت دارند. مثلاً اگر شما یک محتوای 50 دقیقه‌ای دارید چرا باید آن را تبدیل به 30 دقیقه کنید و از آن بکاهید و یا اینکه محتوایی که می‌توانید در 10 دقیقه بگوییم چرا باید آن را تا 30 دقیقه طول دهیم و شاخ و برگ دهیم.

باگذشت زمان و گرفتن بازخورد از مخاطب خود می‌توانید تشخیص دهید که نیاز او چیست و چه علایقی دارد؟ و اینکه چقدر زمان نیاز است تا محتوای خود را به اتمام برسانید.

هرکدام از محتوایی که تولید می‌کنید ممکن است برای طیف خاصی از شنوندگان شما مفید و مؤثر باشد. برای مثال محتوای 5 دقیقه‌ای شما ممکن است برای آدم‌های کم حوصله و پرمشغله مناسب باشد و یا مصاحبه‌های با زمان طولانی می‌تواند گزینه مناسبی برای افرادی باشد که دارای حوصله و وقت زیادی هستند.

 

2- شروع به کار کنید

ضبط فایل صوتی

حالا در مورد پادکست دانستید وقت آن رسیده است که شروع به کار کنید. بهتر است مراحل زیر را دنبال کنید:

تجهیزات ضبط
اولین و حداقل چیزی که برای شروع کار پادکستینگ نیاز دارید یک رایانه با میکروفن USB است که دسترسی به اینترنت هم داشته باشد. ولی بهتر است بدانید هرچه تجهیزات کاری شما حرفه‌ای‌تر و کامل‌تر باشد شما می‌توانید محتوای بهتری ضبط و ارائه کنید.

بهتر است قبل از اینکه شروع کنید به خرید و هزینه کردن برای ابزار گران‌قیمت ابتدا ببینید که به این کار علاقه دارید یا خیر؟!

اگر از انجام کار با لوازم ارزان‌قیمت لذت می‌برید می‌توانید سراغ وسایل حرفه‌ای ترو گران‌تر بروید.

در اینجا یک چک‌لیست وجود دارد که می‌توانید به کمک آن از بیشتر ابزارهای ضبط پادکست مطلع شوید:

  • میکروفون‌های پادکست
  • میکروفون‌های USB
  • ضبط کننده دیجیتال
  • میکسر

3- ضبط کنید و ویرایش کنید

ویرایش فایل صوتی

بعد از ضبط نوبت به ویرایش کردن صدای ضبط شده خود می‌رسید. می‌توانید برای ویرایش محتوای صوتی تولیدی خود از نرم‌افزارهای ویرایش صدا استفاده کنید.

یکی از ابزارهای معروف مربوط به کمپانی ادوبی به نام ادوبی آدیشن است. اگر شما کاربر مک هستید احتمالاً به‌طور پیش‌فرض نرم‌افزار Garageband در سیستم خود داشته باشید.

4- به پادکست خود موزیک اضافه کنید

پادکست همراه موسیقی

البته هیچ الزامی برای اینکه پادکست شما موسیقی داشته باشد ندارد ولی خب وجود موسیقی کار را حرفه‌ای‌تر می‌کند.

برای استفاده از موسیقی در پادکست خود بهتر است از موسیقی‌هایی استفاده کنید که کپی‌رایت نداشته باشند چراکه در صورت استفاده از موسیقی‌های دارای کپی‌رایت کسب‌وکار شما دچار دردسر خواهد شد.

سایت‌های زیادی وجود دارند که می‌توانید از آن‌ها برای موسیقی‌های پادکست خود استفاده کنید.

جمع‌بندی و نتیجه‌گیری

تولید پادکست یکی از اشکال تولید محتوا است که به فرم شنیدار می‌باشد. پادکست‌ها می‌توانند بسیار کارآمد باشند چراکه باعث پر کردن وقت‌های مرده اشخاص شده و می‌توانند به ما کمک کنند که از زمان به‌صورت موازی استفاده کنیم.

برای ساخت پادکست اولین قدم شناخت مخاطب یا همان ایجاد پرسونای مخاطب است. وقتی بتوانید پرسونای مخاطب را بسازید به‌راحتی می‌توانید انواع پادکست را برای انواع مخاطب تولید کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا