آموزش دیجیتال مارکتینگ

نقشه حرارتی یا هیت مپ (Heat Map) چیست؟ + آموزش استفاده از آن

نقشه حرارتی یا Heat Map یکی از ابزارهای کاربردی در صنعت بازاریابی دیجیتال می‌باشد. در واقع تمام زحماتی که بابت دیجیتال مارکتینگ می‌کشیم و کاربران به سمت سایت خود هدایت می‌کنیم، ارتباط بسیار مستقیمی با هیت مپ دارند.

در این مقاله از وبسایت مهدی عراقی به سراغ یک ابزار بسیار مهم برای بررسی روند رفتار کاربران پرداخته‌ایم.پس تا انتهای این پست با ما همراه باشید.

نقشه حرارتی چیست؟

نقشه حرارتی چیست

نقشه حرارتی یا Heat Map در واقع یک ابزار بسیار شگفت انگیز برای بررسی وضعیت کاربران می‌باشد. این ابزار رفتار کاربران در سایت به دقت بررسی کرده و آمار مناسبی را به مدیران سایت ارائه می‌دهد. برای مثال فرض کنید که شما یک سایت برای فروش محصولات دارید.

در این سایت بخشی را برای دریافت ایمیل کاربران و البته ثبت آنها در خبرنامه در نظر گرفته‌اید. اما پس از مدتی متوجه می‌شوید که این بخش به خوبی عمل نمی‌کند.

برای بررسی و یافتن علت این مشکل باید رفتار کاربران با محیط کاربری سایت را به دقت بررسی کنید. نقشه حرارتی دقیقا همین کار را برای شما انجام می‌دهد. در این ابزار هرجایی که کاربران بیشتر لمس می‌کنند با حرارت نشان داده می‌شود.

مثلا اگر از یک صفحه وبسایت یک دکمه یا یک بخش مدام در معرض لمس یا کلیک کاربران باشد، این سرویس نقشه حرارتی ان را ترسیم خواهد کرد و سپس آن بخشی که بیشتر با کاربر درگیر بوده را به رنگ زرد یا فرمز نمایش می‌دهد.

در واقع بخش‌هایی از سایت بیشترین درگیری را برای کاربر ایجاد می‌کنند در این سرویس نیز حرارت بیشتری را دارند و طبیعتاً رنگ آنها نیز تیره‌تر خواهد شد.

پیدایش هیت مپ

یک پژوهشگر فرانسوی در سال 1897 دریافت که مردم در هنگام مطالعه کتاب روی برخی از کلمات خاص توقف می‌کنند. در واقع اون به این نکته پی برد که برخی از کلمات نسبت به کلمات دیگر توجه یشتری را جلب می‌کند.

همچنین برخی دیگر از کلمات هم توانایی جلب نظر مردم را نداشته و مطالعه کنندگان به سرعت از روی آن کلمات عبور می‌کنند. به همین دلیل دستگاهی به نام Eye Tracker ساخت که حرکات چشم مردم را در زمان مطالعه کتاب مورد بررسی قرار دهد. او سعی داشت. اما استفاده از هیت مپ یا همان نقشه حرارتی فقط به اینجا ختم نمی‌شد.

در سال 1980 نیز از این روش برای بررسی میزان توجه مردم به بنرهای تبلیغاتی استفاده می‌شد. البته این روش نیز باعث به وجود آمدن هزینه زیاد برای مطبوعات می‌شد.

اما آماری که از این روش منتشر می‌شد به قدری کاربردی و مناسب بود که روزنامه‌ها و مجلات از آن استفاده کرده و در طراحی صفحات خود تجدید نظر کردند.

طبیعتا مالکین و طراحان مطبوعات برای افزایش بازدهی تبلیغات خود از این روش بیشتر استفاده کرده و هیت مپ به یک ابزار محبوب برای بالا بردن بازدهی تبلیغات در مطبوعات تبدیل شد.

کاربرد نقشه حرارتی

هیت مپ

برای استفاده از هر ابزاری ابتدا باید به کاربرهای آن بسیار توجه کنیم. اگر یک ابزار به قدر لازم کاربردی نباشد، نمیتواند مارا برای استفاده از خود قانع کند.

در این بخش به بررسی دقیق کاربردهای مختلف هیت مپ یا نقشه حرارتی پرداخته‌ایم. پس تا انتها با ما همراه باشید.

اطلاع از رفتار کاربر

هر کاربری که وارد وبسایت ما می‌شود نوعی رفتار را از خود نشان می‌دهد. مجموعه این رفتارها برای ما و صاحبین وبسایت‌ها بسیار حائز اهمیت است

برای مثال اگر شما در مالک یا طراح یک فروشگاه اینترنتی هستید، اگر ندانید کاربران در کدام مناطبق سایت بیشترین لمس را دارند، کدام مناطق را کلیک و به کدام مناطق کمتر سرکشی می‌کنند، نمیتوانید استراتژی درستی برای طراحی خود داشته باشید.

برای مثال شما باید بدانید که دکمه‌های سایت به خوبی و در محل‌های مناسب در نظر گرفته شده‌اند یا خیر. هنگامی که درحال طراحی سایتی برای یکی از مشتریان خود بودم، آنها اصرار داشتند تا دایره‌ای قرمز رنگ را در وسط سایتشان قرار دهم.

مقدار توضیح در مورد عواقب و مشکلات اینکار به آنها ارائه دادم. اما توضیحات من نتوانست آنها را متقاعد کند و در نهایت مجبور به استفاده از دایره قرمز رنگ در وسط سایت شدم.

مدتی از طراحی گذشت که کارفرما با من تماس گرفت و از بازدهی پایین سایت خود گله کرد. او میگفت با وجود زیاد بودن بازدیدکنندگان سایت، اما آنچنان بازدهی لازم را از وبسایت خود نگرفته است.

در این موقع به هیت مپ مراجعه کردیم و متوجه شدیم که اکثر کاربران پس از ورود به سایت بر روی دایره قرمز رنگ که در وسط سایت در نظر گرفته شده بود کلیک می‌کنند.

همین موضوع باعث می‌شد تا آنها در هنگام کار با سایت دچار سردرگمی شده و خیلی سریع سایت را ترک کنند. با استفاده از نقشه حرارتی توانستیم این مشکل را حل کنیم.

بهینه‌سازی صفحات فرود

لندینگ پیج یا صفحات ورود یکی از موارد بسیار نزدیک و مهم برای دیجیتال مارکتینگ می‌باشد. این مبحث به قدری اهمیت دارد که برخی از طراح‌های وب، ببه‌صورت اخصاصی بر روی ساخت صفحات فرود تمرکز می‌کنند.

به همان اندازه که لندینگ پیج اهمیت دارد، استفاده از آن نیز مهم است. هنگامی که کاربری را به لندینگ پیج خود دعوت می‌کنید باید نقشه مشخصی نیز برایش داشته باشید. یکی از کاربردهای هیت مپ، بهینه سازی صفحات فرود است. شما به کمک نقشه حرارتی میتوانید رفتار کاربران در صفحات فرود به خوبی آنالیز کنید.

این آنالیز باعث می‌شود تا در صورت نیاز، صفحات لندینگ پیج خود را بهینه سازی نمایید. برای مثال ممکن است شما صفحه فرودی برای دانلود اپلیکیشن در نظر گرفته باشید. باتوجه به سلیقه و نظر خود این صفحه را رنگ بندی می‌کنید.

پس از مدتی متوجه می‌شوید که کاربران زیادی وارد لندینگ پیج می‌شوند. اما کاربران کمی اقدام به دانلود اپلیکیشن می‌کنند.

در این موقع شما میتوانید با مراجعه به هیت مپ، مکان‌هایی را که کاربران لمس و کلیک بیشتری داشتند را پیدا کنید. در اون نقاط دکمه‌های دانلود خود را طراحی کنید.

استفاده از تصاویر مناسب

اما یکی دیگر از مواردی که به مزیت‌های هیت مپ می‌افزاید، استفاده از تصاویر مناسب می‌باشد. به عبارت دیگر شما با استفاده از نقشه حرارتی می‌توانید تصاویر مناسب‌تری را در سایت خود قرار دهید.

برای مثال ممکن است در سایت شما از تصویر کودکی که مستقیما به دوربین خیره شده است استفاده شود. در این سایت با توجه به فرم نگاه کودک به دوربین، قوی‌ترین عنصر تصویر کودک می‌باشد.

همین موضوع باعث می‌شود تا بیشتر کاربران به‌جای لمس سایر بخش‌های سایت، بر روی تصویر کودک کلیک کنند. در این جا شما می‌بایست از تصویر کودکی که به حالت نیم رخ قرار دارد، در تصویر استفاده کنید.

در این صورت سایر بخش‌های صفحه سایت شما نیز لمس و کلیک دریافت خواهد کرد که این مورد تاثیر مستقیمی در فروش سایت شما دارد.

پاسخ به سوالات آماری

هر مدیر یا طراح سایتی برای بررسی کار خود به ابزارهای آماری رجوع می‌کند. مهم‌ترین ابزار، گوگل آنالتیکس است. این ابزار آمار مناسبی در مورد مدت زمان حضور کاربر در سایت، نرخ پرش، بانس ریت وغیره به ما می‌دهد.

گاهی اوقات برخلاف کار که انجام می‌دهیم نتیجه میگیریم. مثلا ممکن است تا ما سایت را به گونه‌ای طراحی کنیم که کاربران هرگز بانس ریت ایجاد نکنند، اما بر خلاف آن اتفاق می‌افتد.

برای پاسخ به این دست سوالات آماری باید از نقشه حرارتی استفاده کنیم. برای مثال با استفاده از نقشه حرارتی می‌توانیم علت خروج سریع کاربران از سایت را پیدا کنیم و با حل و از بین بردن آن علت، بانس ریت سایت را به شدت کاهش دهیم.

حذف عناصر گیج کننده

اما یکی دیگر از مزایای استفاده از نقشه حرارتی یا همان هیت مپ، شناسایی و حذف عناصر گیج کننده است. هنگامی که سایتی را طراحی می‌کنید، قطعا هدفی برای طراحی خود دارید هنگامی که بر روی سایت خود تبلیغاتی را انجام می‌دهید، قصد دارید تا کاربران را به سایت خود دعوت کنید.

در قدم بعدی قصد دارید تا کاربران در جهت تحقق اهداف خود استفاده کنید. اما اگر از عناصر گیج کننده استفاده کنید، چگونه میتوانید از کاربران در راستای تحقق اهداف خود استفاده کنید

قطعا هیچ طراح یا مالک سایت عاقلی به‌صورت کاملا آگاهانه از عناصر گیج کننده استفاده نمی‌کند. آنها به‌صورت کاملا ناآگاهانه و به‌صورت تصادقی احتمالا عناصری به سایت خود وارد کنند که باعث سردرگمی کاربران می‌شود.

همین عناصر باعث می‌شود تا کاربران بازدهی مناسبی را برای شما به ارمغان نیاورند و شما از سایت خود جواب مناسبی نگیرید. در این مرحله باید نقشه حرارتی یا هیت مپ استفاده کنید.

با استفاده از هیت مپ میتوانید نقاط و عناصری که کاربرانتان بیشتری برخورد را با آن دارند، پیدا کنید. در مرحله بعدی بررسی کنید که آیا این عناصر برای شما حائز اهمیت است یا خیر.

اگر حائز اهمیت بود که کاربران دقیقا طبق نظر شما درحال انجام کارها هستند. اما اگر کاربران با عناصر بی اهمیت درگیر هستند، باید سریعاً عناصر مزاحم را حذف کنید تا کاربران شما از سردرگمی نجات پیدا کنند.

انواع هیت مپ

انواع هیت مپ

هیت مپ از انواع و مدلهای مختلفی تشکیل شده است که در ادامه به هرکدام از آنها خواهیم پرداخت.

ردیابی حرکت ماوس (Hover Maps)

این مدل را میتوان یکی از معروف‌ترین نوع هیت مپ نام برد.  این مورد به ما نشان می‌دهد تا کاربران دقیقا کدام بخش از صفحات وبسایت را ماوس خود می‌پیمایند.

برای مثال ممکن ست در صفحه سایت شما کاربران بیشتر با ماوس خود بر روی یک عکس بروند و همین موضوع اهمیت عکس را از نظر کاربران به شما منتقل می‌کند.

نقشه ردیاب کلیک (Click Map)

این نوع به ما اطلاعات مهمی از محل‌هایی که کاربران بیشترین کلیک را داشته‌اند می‌دهد. برای مثال ممکن است شما در بخشی از متن خود از رنگ قرمز یا آبی استفاده کرده باشید.

کاربر نیز احتمالا این رنگ را لینک تشخیص داده و روی آن کلیک می‌کند. همین موضوع باعث سردرگمی کاربران می‌شود. شما با استفاده از نقشه حرارتی یا همان هیت مپ میتوانید نقاط پر کلیک سایت خود را شناسایی کرده و بر اساس آن استراتژی لازم را برای طراحی وبسایت خود ایجاد کنید.

نقشه اسکرول (Scroll Map)

این نوع نقشه حرارتی به ما کمک می‌کند تا اطلاعاتی را در مورد اندازه اسکورل کاربران کسب کنیم. برای میتوانیم متوجه شویم که کاربران تا کجا اسکرول را انجام داده اند.

هرچه نواحی نشان داده شده با رنگ قرمز بیشتر باشد، بیانگر ناحیه پر بازدیدتر می‌باشد. رنگ‌های کمرنگ‌تر و نزدیک به سبز نیز بیانگر ناحیه کمر بازدیدتر می‌باشد. معمولا در وبسایت‌ها، نواحی بالایی سایت از رنگ قرمز پر رنگ تر و نواحی نزدیک به فوتر کمرنگ‌تر می‌باشند.

نقشه توجه (Attention Map)

این نوع نقشه، یک نقشه ترکیبی از اسکرول افقی و عمودی سایت است که درآن از میزان توقف کاربر در هر بخش از سایت تولید می‌شود.

در این مدل مدت زمان جضور کاربر در هر صفحه به‌صورت مجزا محاسبه می‌گردد و اطلاعات مفیدی را در اختیار مالکین و طراحان سایت قرار می‌دهد.

ابزارهای تولید نقشه حرارتی

تا به اینجای این مقاله با نقشه حرارتی به‌صورت کاملا آشنا شدیم. حال در این قسمت به سراغ معرفی برخی از ابزارهای ساخت نقشه حرارتی خواهیم پرداخت.

Hotjar

یکی از قدرتمند‌ترین سایت ها در زمینه ارائه ابزارهای نقشه حرارتی است. این ابزار به‌صورت رایگان به کاربران خود خدمت رسانی می‌کند.

مشاهده سایت hotjar

 

Crazy Egg

از محبوب‌ترین ابزارها در میان وب مسترها برای ایجاد هیت مپ، Crazy Egg می‌باشد. این ابزار قادر است نقشه کلیکی، نقشه اسکرول و نقشه حرکتی را به کاربران ارائه دهد. قیمت پلن اولیه این ابزار پلن‌های این ابزار، 29 دلار در ماه و قیمت پیشرفته‌ترین پلن، 99 دلار است.

مشاهده سایت Crazy Egg

 

Heat Map

یکی از ساده‌ترین ابزارها برای ساخت نقشه حرارتی heatmap می‌باشد. نصب این ابزار بسیار ساده است و همچنین دارای نسخه رایگان 6 ماهه می‌باشد.

مشاهده سایت Heat Map

 

User Heat

یک ابزار دیگر برای ایجاد نقشه هیت مپ، استفاده از ابزار UserHeat می‌باشد. برای سایت‌های وردپرس هم می‌توان با نصب افزونه از این ابزار به صورت رایگان استفاده کرد.

مشاهده سایت User Heat

 

جمع‌بندی و نتیجه گیری

در این مقاله درباره نقشه حرارتی یا هیت مپ صحبت کردیم و از اهمیت آن گفتیم که با کمک نقشه های حرارتی میتوانید رفتار کاربر در سایت خود را بررسی کنید و طراحی سایت را بسته به نیاز کاربر پیاده کنید تا با افزایش فروش و افزایش ترافیک سایت مواجه شوید.

از شما میخواهیم نظر خودتان را در زیر این پست در بخش کامنت ها با ما به اشتراک بگذارید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا