کسب و کار

شروع کسب‌وکار بدون سرمایه چطور انجام می‌شود؟ چطور می‌توان بدون نیاز به هیچ سرمایه‌ای، کسب‌وکار پول‌ساز راه‌اندازی کنیم؟ تمامی انسان‌های روی کره زمین به دنبال راهی هستند که میزان درآمد خودشان را افزایش دهند و با این کار، کیفیت زندگی‌شان را بالا ببرند؛ یکی از مسیرهایی که می‌تواند ما را به این خواسته برساند، کسب‌وکار است اما یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های افراد این است که «راه‌اندازی کسب‌وکار سرمایه می‌خواهد!»

در این مقاله از سایت مهدی عراقی قصد داریم به شما بگوییم که شروع و راه‌اندازی کسب‌وکار بدون سرمایه چگونه است.

کسب‌وکار چیست؟

شاید برایتان جالب باشد که بسیاری از افرادی که دنبال راه‌اندازی کسب‌وکار هستند، تعریف دقیقی از کسب‌وکار ندارند.

چند وقت پیش به دنبال دوره‌هایی بودم که بتوانم مهارت راه‌اندازی کسب‌وکار خودم را تقویت کنم و در آنجا مدرس سؤال جالبی پرسید: «کسب‌وکار چیست؟»

بااینکه من همیشه به دنبال راه‌اندازی کسب‌وکارهای مختلف هستم و عاشق این کارم، اما در آنجا جوابی برای این سؤال به ذهنم نیامد بااینکه به‌صورت کلی معنای کلمه را درک می‌کردم.

اما کسب‌وکار معنای ساده‌ای دارد: «حل مسئله دیگران». بله به همین سادگی! کسب‌وکار یعنی شما با تیم و امکاناتی که در دسترس دارید نسبت به رفع مسائل دیگران اقدام می‌کنید و درازای آن پولی دریافت می‌کنید.

اما حواستان باشد که حل هر مسئله‌ای لزوماً باعث به دست آوردن پول نمی‌شود! در ادامه راجع به این موضوع بیشتر صحبت می‌کنم.

آیا بدون سرمایه می‌توان کسب‌وکار راه‌اندازی کرد؟

برخلاف باور عمومی، شما برای راه‌اندازی اولیه بسیاری از کسب‌وکارها، اصلاً نیازی به سرمایه ندارید!

چند وقت پیش که در تاکسی نشست بودم، راننده آن به‌شدت در حال غر زدن از اوضاع جامعه و اقتصادی بود؛ همان‌جا به او گفتم که چرا دنبال کار بهتری نمی‌روی؟ مثلاً چرا کسب‌وکار راه‌اندازی نمی‌کنی؟

او نیز مانند اکثر افراد جامعه با یک بهانه ساده و غیرواقعی گفت که سرمایه ندارم! همان‌جا بود که به او گفتم که اگر من به شما الآن 200 میلیون تومان بدهم می‌توانید کسب‌وکار خوبی راه‌اندازی کنید؟

در عین ناباوری، او دیگر جوابی نتوانست بدهد! پس این بهانه که باید سرمایه داشته باشم تا شروع کنم را بگذارید کنار. شما با سرمایه کم یا بدون سرمایه باید کسب‌وکار خودتان را راه‌اندازی کنید و به‌مرورزمان ابعاد آن را گسترش دهید.

اگر شما ایده‌ای برای راه‌اندازی کسب‌وکار دارید، اصلاً نگران سرمایه نباشید. ابتدا کارتان را در ساده‌ترین شکل ممکن شروع کنید و در ادامه مسیر خودتان را بهبود دهید. حتی اگر در این مسیر شکست هم بخورید، اشکالی ندارد و بهتر از آن است که یکجا بنشینید! در اصل حتی اگر شکست هم بخورید، تجربه‌های جدیدی به دست آورده‌اید.

5 سؤال مهمی که قبل از راه‌اندازی کسب‌وکار باید بپرسید!

درست است که همیشه میگوییم که کسب‌وکارتان را هرچه سریع‌تر شروع کنید، اما این به معنای آن نیست که حماقت کنید و بدون کوچک‌ترین فکری از فردا شروع به کارکنید!

قبل از راه‌اندازی کسب‌وکار، پرسیدن سؤالات زیر از خودتان باعث می‌شود که نرخ اشتباه کردنتان بسیار کم‌تر شود و احتمال موفقیتتان بالاتر رود:

1 – آیا این کسب‌وکار مناسب زندگی من هست؟

یک کارآفرین اگر واقعاً عاشق کارش باشد، هرروز صبح که از خواب بیدار می‌شود، با تعداد زیادی ایده جدید روبرو می‌شود که برای شروع هرکدامشان شوق زیادی دارد؛ اما آیا این به معنای آن است که تمامی آنان خوب و مفیدند؟ به‌هیچ‌عنوان.

ما در ابتدا باید ایده‌هایی که به ذهنمان می‌رسند را مدیریت کنیم؛ یکی از رازهای بسیار مهم زندگی این است که ما زندگی نمی‌کنیم که کارکنیم، بلکه برعکس، ما کار می‌کنیم که زندگی کنیم.

بنابراین کسب‌وکاری که می‌خواهید راه‌اندازی کنید باید متناسب بازندگی و ارزش‌های شما باشد و باعث از دست دادن چیزهایی که قبلاً داشتید نشود.

به‌عنوان‌مثال برای فردی که هدف و رسالت زندگی‌اش را رسیدن به خدا انتخاب کرده و برای انجام کارهای نیک، تلاش زیادی داشته است، ورود به کسب‌وکاری که به عده‌ای از افراد ضرر می‌رساند اصلاً منطقی نیست.

2 – آیا این ایده فقط به ذهن من اومده؟

یکی از توهماتی که ممکن است هر کارآفرین تازه‌کاری در زندگی با آن روبرو شود این است که تصور کند که ایده‌ای که دارد فقط به ذهن او رسیده است.

درصورتی‌که در بسیاری از مواقع ما می‌بینیم که همان ایده به ذهن‌ها میلیون‌ها انسان رسیده است و حتی برخی آنان را اجرا نموده‌اند.

این اتفاق اصلاً عجیب نیست زیرا چند میلیارد انسان روی کره زمین وجود دارند؛ اما اشتباه نکنید! این‌ها را نگفتم که شما ناامید شوید. در اصل اگر ایده‌تان خوب است و برخی افراد در حوزه کاری شما وجود دارند، شما باید سعی کنید با آنان رقابت کنید و با ارائه مزیت رقابتی، گوی سبقت را از آنان بدزدید.

3 – آیا این کسب‌وکار دائمیِه یا محدودیت زمانی داره؟

برخی از کسب‌وکارها وجود دارند که در یک بازه زمانی مختلف سودآور هستند و در خارج از آن بازه زمانی، سوددهی‌شان را از دست می‌دهند.

به‌عنوان‌مثال اگر شما بخواهید طراحی سفره هفت‌سین را انجام دهید، صرفاً در دوره عید نوروز فروش خواهید داشت و در سایر زمان‌ها، این‌طور نخواهد بود.

به‌صورت کلی، اولویت شما باید روی کسب‌وکارهایی باشد که در طولانی‌مدت توانایی سوددهی دارند؛ به‌عنوان‌مثال تمامی انسان‌ها در هر موقع از سال به پوشاک نیاز دارند.

4 – آیا به این کسب‌وکار علاقه‌ای دارم؟

همان‌طور که میدانید راه‌اندازی و ادامه دادن یک کسب‌وکار چالش‌ها و سختی‌های زیادی دارد و شما باید زمان زیادی از روز و هفته‌تان را برای تلاش کردن اختصاص دهید؛ اما نکته مهمی که وجود دارد این است که اگر به کاری که می‌کنید علاقه نداشته باشید، به‌هیچ‌عنوان آن را ادامه نخواهید داد.

بنابراین سعی کنید کسب‌وکاری را راه‌اندازی کنید که به آن علاقه دارید و این علاقه به‌عنوان مشوق شما در مسیر موفقیت عمل می‌کند.

5 – میخوای یه شبه به موفقیت برسی یا صبر داری؟

یکی از توهمات و خطاهای شناختی مغز ما این است که هنگامی ک موفقیت فردی را می‌بینیم، تمامی تلاش‌ها و شکست‌های گذشته که او را به این نقطه رسانده است را فراموش می‌کنیم و تصور می‌کنیم که از اول همین‌طوری بوده است.

درصورتی‌که کارآفرین‌های بزرگی مانند بیل گیتس، ایلان ماسک و …، سال‌های طولانی تلاش کرده‌اند و بارها شکست‌خورده‌اند تا به اینجا رسیده‌اند!

بنابراین اگر آدم صبوری نیستید، راه‌اندازی کسب‌وکار احتمالاً مناسبتان نخواهد بود.

مثال‌هایی از صبوری کارآفرینان

  • استیو جابز 20 سال تلاش کرد تا توانست به یک میلیاردر در حوزه کاری‌اش تبدیل شود
  • بیز استون مؤسس توییتر، حدود 8 سال صبر کرد تا توانست ایده توییتر را خلق کند
  • بیل گیتس برای اینکه بتواند با IBM قرار ببندد 6 سال صبر کرد
  • و بسیاری از مثال‌های دیگر که در حوصله این مقاله نمی‌گنجد.

10 اصل مهم راه‌اندازی کسب‌وکار

قبل از ورود به هر کاری، شما باید یکسری اصول کلی و مهم راجع به آن را یاد بگیرید تا به کمک آن بتوانید مسیر موفقیت را خیلی سریع‌تر از قبل طی کنید. راه‌اندازی کسب‌وکار نیز یکسری اصول دارد که در صورت عدم آگاهی از آنان، آسیب‌های زیادی خواهید دید.

در زیر 10 اصل مهم راه‌اندازی کسب‌وکار را مشاهده می‌کنید

1 – اصلاً چه‌کاری رو میخوای انجام بدی

اصلی‌ترین سؤالی که قبل از راه‌اندازی کسب‌وکار از خودتان باید بپرسید این است که اصلاً چه‌کاری می‌خواهید انجام دهید؟

در اصل کسب‌وکار شما قرار است که مسئله‌ای از افراد را حل کند؟ می‌خواهید مسائله نیاز به پوشاک را حل کنید؟ یا روشی برای حمل‌ونقل سریع‌تر ابداع کرده‌اید؟

ابتدا باید شناختی مناسب نسبت به شخصیت خودتان داشته باشید و سپس با آگاهی از مهارت‌ها و تجربیاتتان، تعیین کنید که می‌خواهید مشغول چه‌کاری شوید.

2 – آیا این کسب‌وکار میتونه مردم رو ترغیب به خرج پولشون کنه

بگذارید رک و روراست بگویم؛ مردم حاضر نیستند برای هر چیزی پول بدهند! این کاملاً طبیعی است زیرا آن‌ها برای به دست آوردن پول باید زحمت زیادی بکشند و خرج کردن آن برایشان درد دارد.

بنابراین سؤال اصلی این است، آیا مردم حاضرند به کسب‌وکار شما پول بدهند؟

در ابتدا باید ببینید که کسب‌وکار شما قرار است که چه نیازی را برطرف کند. اگر شما بتوانید نیازهای مهمی را از مردم برطرف کنید، آنان به‌سادگی حاضرند همان پولی که به‌زحمت به دست آورده‌اند به شما بدهند.

بهترین راه برای فهمیدن اینکه آیا مردم حاضرند به کسب‌وکار شما پول بدهند یا نه این است که خودتان را به‌جای مشتریان بگذارید و بگویید که حاضرید از کسب‌وکار خودتان چیزی بخرید یا نه.

3 – مشتریان بالقوه رو بشناسید

یکی از اصلی‌ترین اصول راه‌اندازی کسب‌وکار، به دست آوردن شناخت نسبت به مشتریان بالقوه است. شما باید سعی کنید باکسانی که مشتریان بالقوه شما هستند ارتباط برقرار کنید و راجع به نیازها و دغدغه‌هایشان سؤال کنید.

اینکه آنان دقیقاً چه چیزی می‌خواهند؟ از چه چیزی می‌ترسند و …

به‌عنوان‌مثال فرض کنید شما می‌خواهید کفش تولید کنید و بفروشید؛ مخاطبان بالقوه شما می‌توانند تمامی مردم ایران باشند؛ اما اگر شما محصولاتتان را به‌صورت آنلاین بفروشید، طبیعتاً افراد کهن‌سال نمی‌توانند از شما خریدی انجام دهند.

بنابراین شما با شناخت مشتریانتان، می‌توانید سوددهی کسب‌وکارتان را بسیار بیشتر کنید.

4 – مدل بازاریابی مناسب خودتان رو شناسایی کنید

بازاریابی یکی از جزهای اصلی هر کسب‌وکاری به شمار می‌رود که بدون آن، عملاً رسیدن به فروش‌های بزرگ ممکن نخواهد بود؛ اما امروزه کسب‌وکار و نحوه مدیریت آن بسیار توسعه پیداکرده است و اگر بخواهید بازاریابی را به شکل سنتی آن انجام دهید، شانس زیادی برای موفقیت نخواهید داشت.

بنابراین سعی کنید تیمی حرفه‌ای برای بازاریابی استخدام کنید و یا اگر در ابتدای کارتان هستید، از افراد حرفه‌ای مشاوره بگیرید.

5 – از کوچک شروع کنید

یکی از موانعی که باعث می‌شود کارآفرینان تازه‌کار از راه‌اندازی کسب‌وکار ناامید شوند و هیچ‌وقت به سمت آن نروند، این است که از همان اول به فکر راه‌اندازی در مقیاس گسترده هستند.

یکی از رازهای مهم برای راه‌اندازی کسب‌وکار این است که ابتدا از کوچک‌ترین مقیاس ممکن شروع کنید؛ به‌عنوان‌مثال اگر هدفتان فروش کفش است، ابتدا مخاطبان هدفتان را کل ایران تعیین نکنید، بلکه بگویید ابتدا صرفاً بخش کوچکی از بازار با می‌گیریم و بعد به‌مرورزمان بازارمان را گسترش می‌دهیم.

پیشنهاد می‌کنیم قبل از هر کاری، از یک مشاور کسب‌وکار کمک بگیرید.

6 – انتقاد را به‌عنوان عنصری سازنده بشناسید

شاید برایتان جالب باشد که درصد زیادی از کارآفرینان اشتباهاتی را تکرار می‌کنند که دیگران قبلاً انجام داده‌اند و این یعنی درس نگرفتن از شکست و انتقادپذیر نبودن.

اگر نگاهی به تاریخ بی اندازیم، در اکثر مواقع دلیل سقوط یک حکومت بزرگ این بوده که شاهان مملکت نسبت به انتقاد تنفر داشته‌اند و فقط کسانی را به دور خودشان جمع می‌کردند که از آنان تعریف کنند.

بنابراین یکی از اصول مهم برای موفقیت کسب‌وکار این است که همیشه ذهنی انتقادپذیر داشته باشید؛ همیشه به حرف‌ها گوش کنید و درصورتی‌که دیدید شخصی اشتباهی کرد، به‌هیچ‌عنوان اشتباه او را تکرار نکنید.

7 – عاشق کار تیمی باشید

یکی از اصلی‌ترین قدم‌ها برای راه‌اندازی یک کسب‌وکار، ساخت یک تیم متخصص درزمینهٔ کاری است.

یکی از دلیل‌هایی که باعث می‌شود یک استارتاپ باوجود ایدهٔ خوبی که دارد شکست بخورد، دقیقاً ضعف در تیم سازی است. همیشه به این فکر کنید که چطور می‌توانید یک تیم خوب برای رسیدن به اهدافتان بسازید. توجه داشته باشید که تیمی خوب است که تخصصی مطابق با نیاز اهداف داشته باشد.

8 – توی شروع کار نگران سرمایه نباشید

یکی از بهانه‌هایی که بسیاری از افراد برای توجیه راه‌اندازی نکردن کسب‌وکار می‌آورند این است که «سرمایه نداریم!»

این در حالی است که بسیاری از کسب‌وکارها برای شروع نیاز به سرمایه خاصی ندارند و کافی است شروع کنید و به‌مرورزمان کارتان را بهبود دهید.

کسب‌وکارهای زیادی وجود دارند که برای شروع نیاز به سرمایه خاصی ندارند. به‌عنوان‌مثال شما می‌توانید کسب‌وکارتان در اینستاگرام را به‌سادگی راه‌اندازی کنید.

9 – بودجه موردنیاز کارها رو تعیین کنید

یکی از اشتباهاتی که کسب‌وکارهای تازه‌کار انجام می‌دهند این است که برای اقدامات مختلف بودجه‌بندی نمی‌کنند!

طبیعتاً در ابتدای راه‌اندازی کسب‌وکار، میزان درآمد و هزینه شما با یکدیگر تناسب ندارد و درصورتی‌که حواستان به خرج‌ها نباشد، اصلاً بعید نیست که خیلی سریع ورشکست شوید.

10 – باور به موفقیت داشته باشید

بااینکه موارد بالا از مهم‌ترین اصول شروع و راه‌اندازی کسب‌وکار بدون سرمایه هستند، اما بازهم شما باید موانع ذهنی خودتان را از بین ببرید تا به خواسته‌هایی که دارید برسید.

طبیعتاً اگر شما باور نداشته باشید که می‌توانید به موفقیت برسید، در عمل نیز به نتیجه‌ای نخواهید رسید؛ بنابراین همیشه خودتان را باور داشته باید و به امید آینده تلاش کنید.

جمع‌بندی و نتیجه گیری

راه‌اندازی کسب‌وکار اصلی‌ترین دغدغه کسانی است که می‌خواهند کارآفرین باشند اما در این راه نیاز به اطلاعاتی دارند که جلوی اشتباهات را بگیرد تا بتوانند به ساده‌ترین حالت ممکن به خواسته‌هایی که دارند برسند.

نظر شما چیست؟ آیا تابه‌حال به راه‌اندازی کسب‌وکار فکر کرده‌اید؟ چه اقداماتی در این زمینه انجام داده‌اید؟ خیلی خوشحال می‌شویم نظراتتان را در بخش کامنت ها بنویسید.

دکمه بازگشت به بالا